Powidła malinowe bez dodatku cukru
Powidła malinowe zostały przygotowane metodą tradycyjną – bez dodatku cukru. Zatem wyczuwalna słodycz pochodzi tylko i wyłącznie z samych owoców. Powidła malinowe bez dodatku cukru zostały powolutku i bez pośpiechu smażone przy pomocy drewnianego mieszadła oraz dużego rondla z grubym dnem by nie uległy przypaleniu. Długotrwałe smażenie sprawia, że woda odparuje natomiast cukry ulegają karmelizacji. Karmelizacja to proces ciemnienia żywności, który przyczynia się do powstania karmelu w wyniku działania wysokiej temperatury na naturalne cukry owoców. Proces ten jest bardzo istotny w przygotowywanych przeze mnie przetworach, ponieważ przyczynia się do wydobycia prawdziwego smaku malin, który następnie zamykam w słoiczku.
Zastosowanie powideł malinowych
To wspaniały dodatek do owsianki, jaglanki, herbaty, pączków, naleśników, pieczywa, ciastek, tortów, lodów, gofrów, placków ziemniaczanych, budyniów i innych produktów. Innymi słowy, powidła malinowe zapewniają szeroki wachlarz możliwości w przygotowywaniu posiłków. Zatem wszystko zależy od Twojej kreatywności i upodobań smakowych.
Jak smakują powidła malinowe bez dodatku cukru?
Po otwarciu słoiczka powidła malinowe pachną świeżymi, dojrzałymi w sierpniowym słońcu malinami, mają gęstą konsystencję, naturalny kwaskowy smak oraz kolor zbliżony do świeżo zerwanych owoców z krzaka. To doskonały wybór dla osób, które nie są miłośnikami powideł słodkich, a przy tym wspierać odporność. Ponadto to produkt, który pozwoli przełamać smak słodkich dodatków w owsiankach, ciastach, tortach czy innych produktach. Podsumowując, oprócz charakterystycznego smaku i zapachu warto pamiętać, że powidła malinowe to ukłon w stronę zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia.
Jak wpływają na nasze zdrowie powidła malinowe bez dodatku cukru, ulepszaczy i konserwantów?
maliny posiadają działanie wykrztuśne, napotne, rozkurczowe, moczopędne, przeciwgorączkowe, wzmacniające, oczyszczające
w powidłach występuje cenny dla zdrowia kwas elagowy, które ma działanie przeciwrakowe i przeciwwirusowe
obfitują w cenny błonnik, który reguluje trawienie
są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. Po pierwsze znajdziemy w nich duże ilości witaminy C spełniającej ważne funkcje odpornościowe i poprawiającej zdrowie skóry. Po drugie witaminę A poprawiającą wzrok, a także witaminę B3 obniżającą poziom cholesterolu i rozszerzającą naczynia krwionośne
powidła malinowe łagodzą bóle reumatyczne wywołane stanem zapalnym stawów, kręgosłupa, a także przyczyniają się do regeneracji w przypadku „zimowego łamania w kościach” przy grypie
dzięki bogactwu witamin i minerałów mają działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe
Biorąc pod uwagę takie przetwory jak dżemy, konfitury i marmolady – powidła charakteryzują się największą zawartością owoców. Dlatego w jednym słoiczku (220 gramów) mamy zamknięte ponad 400 gramów malin.
Pochodzenie owoców
Maliny znajdujące się w każdym słoiczku pochodzą z naturalnej uprawy, z gospodarstwa, w którym nie stosuje się pestycydów.
Skład: 100% malina
To produkt jednoskładnikowy i bezglutenowy
W 100% wegetariański i wegański
W składzie nie zawiera śladowych ilości: cukru, selera, łubinu, gorczycy, sezamu, dwutlenku siarki, soi, jajek, mleka, pszenicy, ryb, skorupiaków, orzeszków ziemnych
Świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej
Idealny dla osób, dla których zdrowa żywność to priorytet
Produkt Polski
Powidła najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Przechowywanie w miejscach zacienionych sprawia, że powidła zachowują większe stężenie witamin i składników mineralnych przez znacznie dłuższy okres czasu. Po otwarciu produktu należy przechowywać go w lodówce.
Produkt pasteryzowany.
Masa netto: 220 g