Witam serdecznie na mojej stronie.
Wiśnie, owoc idealny na soki , zawiera w swym składzie dużo wody, a po jej odparowaniu zostaje niewiele samego w sobie owocu.
Ale za to jaki kolor, jaki smak...
Jeśli czasem zastanawiacie się czemu wszystko EKO jest dużo droższe od standardowych sklepowych towarów, a no dlatego że produkt zastępowany jest syropem cukrowym, woda, zagęszczonym sokiem i wieloma dodatkami które czynią produkt trwały , zakonserwowany a przede wszystkim WYDAJNY. Stąd cena. Technologia wykonania jest masowa.
Tutaj tworzymy coś z pasją ... :)
Wiśnie pieczone 8 godzin, smażone dwa dni pod rząd, i nie potrzeba żadnych konserwantów :)
Powidła wiśniowe zostały przygotowane metodą tradycyjną – bez dodatku cukru.
Słodycz pochodzi tylko i wyłącznie z samych owoców. Powidła bez dodatku cukru zostały powolutku i bez pośpiechu pieczone w piekarniku a potem smażone w specjalnym rondle do konfitur.
Długotrwałe smażenie sprawia, że woda odparuje natomiast cukry ulegają karmelizacji. Karmelizacja to proces ciemnienia żywności, który przyczynia się do powstania karmelu w wyniku działania wysokiej temperatury na naturalne cukry owoców. Proces ten jest bardzo istotny w przygotowywanych przeze mnie przetworach, ponieważ przyczynia się do wydobycia prawdziwego smaku wiśni, który następnie zamykam w słoiczku.
Na 100 g produktu użyto 350 g wiśni.