HISTORIA
Enzo Forni seria FENICE to polsko – włoska marka piecy do pizzy z wieloletnią tradycją. Od początku swego istnienia, aż po dzień dzisiejszy, Enzo Forni jest firmą w 100% rodzinną. Silne więzi między członkami, atmosfera życzliwości, pasja i zaangażowanie sprawiły, że Fenice Forni z małego, lokalnego przedsiębiorstwa budującego piece dla pizzerii, urosło do rangi firmy o pozycji międzynarodowej. Na ten moment, piece do pizzy Enzo Forni znajdziemy w wielu krajach na starym kontynencie.
Od momentu powstania, misją Fenice Forni jest zachęcanie oraz pomaganie właścielom pizzerii i restauracji w odkrywaniu świata włoskiej kuchnii. Piece do pizzy Fenice Forni zaprojektowane są w zgodzie z potrzebami i oczekiwaniami włoskich pizzerii. Wyjątkowy design, niepowtarzalne wzory, jakość i precyzja to zdecydowany wyróżnik manufaktury przykuwającej uwagę restauratorów oraz pizzaioli.
Co więcej, we wszystkich projektach swoje odzwierciedlenie znajdują także rodzinne fundamenty marki oraz włoski temperament. Pięknemu designowi towarzyszą bowiem wysokogatunkowe materiały, precyzja wykonania oraz gwarancja bezpieczeństwa użytego surowca dla włoski pizzerii i restauracji.
PRODUKT
Piec do pizzy opalany drewnem i gazem Fenice Forni
PIEC DO PIZZY OPALANY DREWNEM, ITALIAN PIZZA OVEN, FORNO NAPOLETANO, BISCOTTO DI SORRENTO
Profesjonalne piece do pizzy Fenice Forni zapewniają klientom poczucie komfortu pracy oraz potwierdzenie dobrze zainwestowanych pieniędzy. Piece manufaktury zapraszają użytkowników do odkrywania włoskiej kuchnii, rozwoju i nieustannych poszukiwań smaku. Bogate wzornictwo, materiały ogniotrwałe polskich oraz włoskich pracowni, świetne parametry gromadzenia ciepła, przyciągająca wzrok kolorystyka oraz odważne, wymykające się schematom projekty, wyzwalają w pizzaioli pokłady kreatywności pobudzając wyobraźnię.
Każdego roku manufaktura wypuszcza solidne, sprawdzone serie piecy opalanych drewnem, na gaz w różnym kroju zastosowań: Economico, Pizzaioli, Fenice plus projekty specjalne. Dostępne w sprzedaży profesjonalne piece do pizzy opalane drewnem, gazem dedykowane są zarówno małym pizzeriom jak i dużym włoskim restauracjom sprzedającym w 1h do 100 pizz. Zastosowane w projekcie i budowie pieca do pizzy materiały są wytrzymałe na temperatury do 1300 stopni C. Współczynniki przenikalności temperatuy z komory pieca przez ściany to 5 -10 %.
Z myślą o początkujących restauracjach, które mają ambicje zaznaczyć swoją pozycję na rynku manufaktura Fenice Forni zaprojektowała piec z serii ECONOMICO. Wykonany z certyfikowanych polskich materiałów ogniotrwałych, bardzo szybki i wydajny piec z zamocowanymi chwytakami pod łopaty operacyjne.
Seria PIZZAIOILI wykorzystuje płyty paleniska biscotto di sorrento. Piece do pizzy Pizzaioli są szybkie, odporne na duże szoki termiczne oraz wydajne. To typowy piec neapolitański. Piec na lata.
Seria FENICE to najwyższa klasa pieca oferowana przez manufakturę. Seria Fenice w całości budowana z materiałów ogniotrwałych pochodzących z włoskiej ziemi. Współczynnik przenikalności ciepła 5%, czas wypieku pizzy w temperaturze 450 stopni C. max. 60 sekund. Izolacja wulkaniczna dopełnia dzieła tego potężnego pieca. Seria Fenice nawiązująca do fenixa, zawsze jest w kolorze czerwonym. Rocznie manufaktura produkuje tylko 12 piecy z wcześniejszymi zapisami.
Przedmiotem oferty jest piec hybrydowy drewno/gaz serii ECONOMICO M120. Piec ma wbudowane przyłącze na palnik gazowy.