Zatar – przyprawa, która nada charakteru każdej potrawie
Przyprawa zatar to bliskowschodnia mieszanka ziół i przypraw o silnym, nieco słodkim aromacie i wielowymiarowym smaku. Jej historia sięga nawet kilkunastu wieków, w związku z czym trudno dokładnie ustalić jej pochodzenie – za przyprawę swojej kuchni uznają ją kraje takie jak Turcja, Izrael, Liban, Syria czy Egipt.
Ze względu na tak bogate pochodzenie przyprawę tę spotyka się również pod nazwą zahtar, zaatar czy za’atar. W podobny sposób może różnić się również jej kompozycja i proporcje wykorzystanych składników. Za składniki, które występują w każdej recepturze uznaje się: tymianek, sumak i biały, prażony sezam. Taki uniwersalny skład ma przyprawa dostępna w naszym sklepie.
Jak smakuje przyprawa zatar?
Zatar łączy lekko pikantny, ale bardzo orzeźwiający smak tymianku z delikatnym i słodkim smakiem sezamu, podbity dodatkowo prażeniem. Zdecydowanie najciekawszy w tej mieszance i niezbyt znany u nas smak prezentuje sumak. Jest to przyprawa wytwarzana z owoców krzewu o tej samej nazwie i wyróżnia się kwasowością oraz cierpkością.
Takie połączenie przełamuje słodycz sezamu i sprawia, że mieszanka nie jest mdła. Wręcz przeciwnie – dzięki zestawieniu tak różnych od siebie smaków zyskuje wielowymiarowość. Początkowo wyczuwana jest sama słodycz, a dopiero później dochodzą inne smaki, które długo pozostają na języku.
Zatar – do czego można ją wykorzystać?
To połączenie, charakteryzujące się wyrazistym i aromatycznym smakiem, przyczyniło się do dużej popularności przyprawy zatar. Skład ten sprawia, że mieszanka jest uniwersalna i pasuje niemal do każdej potrawy– Od dań mięsnych, warzywnych czy mącznych, po ryby, sery, pieczywo czy hummus i dipy.
Masz wiele możliwości, aby wykorzystać zatar. Najczęściej używa się go do:
pieczywa lub do kanapek, jako podkreślającą smak posypkę;
sosów sałatkowych – szczególnie w połączeniu z oliwą z oliwek lub z olejem sezamowym;
jogurtów, sera czy jajek;
marynaty do mięs i ryb;
hummusu i przecierów warzywnych, przede wszystkim z bakłażanów i cukinii;
sosów;
aromatyzowania ulubionych olejów.
Możliwości użycia przyprawy zatar w kuchni są właściwie nieograniczone, również dlatego, że świetnie smakuje z innymi ziołami, np. bazylią. Możesz więc używać jej wszędzie tam, gdzie lubisz. Zatar dobrze komponuje się z różnymi potrawami, że z pewnością znajdziesz niejedno ulubione zastosowanie!
Informacje dodatkowe:
Stosowanie: Wystarczy dodać mieszankę według własnych preferencji podczas przygotowania.
Składniki: sezam, sumak, tymianek.
Forma: mieszanka
Zastosowanie: do mięs, do ryb
Kształt: mielone
- w tym cukry: 2,3g.
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,4 g
Białko: 14 g
Błonnik: 19 g
Tłuszcz: 29,5 g
Wartość energetyczna kcal: 483 kcal
Wartość energetyczna kJ: 2008 kJ
Węglowodany: 31 g
Opis towaru: Zatar to przyprawa pochodząca z kuchni bliskowschodniej charakteryzująca się wyrazistym i aromatycznym smakiem. Ze względu na swój wyjątkowy smak przyprawa znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni tureckiej, libańskiej czy izraelskiej. Od dań mięsnych i warzywnych, po ryby, sery, pieczywo czy hummus i dipy.