O przedmiocie

Postaw na najlepsze przyprawy świata!

MAHARAJA MASALA to bodaj najstarsza przyprawa świata – liczy sobie około 5 tys. lat, a wzmianki o niej można odnaleźć w MANUSMRITI. Jest wykonana według prastarego rytuału ajurwedyjskiego z zachowaniem zasad pięciu żywiołów, przyporządkowanym zmysłom ludzkim manifestującym się smakiem: ostrym, słonym, gorzkim, słodkim i cierpkim. Z zachowaniem prastarych technik prażenia przypraw w ostatecznym rozrachunku wyzwolony zostaje bukiet o niebywałym aromacie i smaku, a dodatkowym atutem tej przyprawy są właściwości lecznicze: antyseptyczne, antybakteryjne i antywirusowe.

CO STANOWI O WYJĄTKOWOŚCI TEJ PRZYPRAWY?

Poza wspomnianymi atutami przyprawa ta różni się tym od pozostałych masal, że jest produkowana według najstarszych z zastosowaniem technik i urządzeń, które są nieznane w ujęciu zachodnim. I nie chodzi tu jedynie o mielenie, czy odpowiednie miażdżenie przyprawy, ale również o suszenie, prażenie, a nawet odpowiednią kolejność i tempo mieszania i miareczkowania składników. Oczywiście jakość składników też jest nie bez znaczenia.

MAHARAJA MASALA jak sama nazwa wskazuje (MIESZANKA KRÓLEWSKA) to dobór składników o możliwie najwyższej jakości na rynku indyjskim. Jest w niej parę czynników, które powodują niebywałą jakość leczniczą wśród przypraw, bowiem połączenie kurkumy z shilajit oraz czagi z szafranem i kardamonem według rytuałów i receptur bramińskich powoduje uzyskanie mikstury, która w regionach jej spożywania ma najniższy na świecie odsetek raka jelit i innych schorzeń jelitowych.

ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Ze względu na najwyższe walory zdrowotne absolutnie do wszystkiego: sosy, sałatki, kanapki, dodatki, a nawet do ciast i słodkości. Wystarczy szczypta bądź dwie, by wzbogacić smakowo każdą potrawę.

PRZEPIS NA SOS (najczęstsze użycie)

Na patelnię daj łyżkę stołową ghee (tj. klarowane masło). Gdy ghee zacznie nieznacznie skwierczeć, dodaj czubiastą łyżkę stołową jogurtu bądź śmietany – najlepiej prosto od krowy – rozprowadź po patelni. Zdejmij patelnię z palnika i dodaj płaską łyżkę stołową MAHARAJA MASALI i porządnie wymieszaj. Gotowe! Możesz do smaku dodać soli i cytryny, a jeśli chcesz „podbicie indyjskie”, to dodaj więcej pieprzu cayenne. Palce lizać!

SKŁAD

kmin indyjski, pieprz czarny, kolendra, kardamon, cynamon, pieprz cayenne, sól indyjska, asafetyda, czaga, szafran, kurkuma, shilajit - całość dopełnione jest jako prasadam.

O NAS

Mój mąż, Baltazar, to znakomity kucharz kuchni indyjskiej. Szkolił się u najlepszych kucharzy w Puri, Delhi i Kalkucie. Jego pasją jest wyszukiwanie najlepszych przypraw świata w faktoriach rodzinnych, gdzie sekrety są przekazywane z pokolenia na pokolenie. MAHARAJA MASALA jest wyprodukowana przez bhaktów z Mathury – najstarszego ośrodka kulinarnego na świecie.
Życzę smacznego i niebiańskich rozkoszy. Namaste.

Stan Nowy
Nazwa handlowa MAHARAJA MASALA 50 g
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 2507f00f-b123-4ebc-ae87-4fc8d0930c10

Podobne wyszukiwania