Dynia towarzyszy mi praktycznie od dzieciństwa. W okresie jesiennym z rodzeństwem suszyliśmy pestki dyni w starym kuchennym piecu kaflowym, by móc zajadać się nimi kiedy przyjdzie ochota. W dzieciństwie nie doceniałam zdrowotnych właściwości tego warzywa więc nadrabiam to obecnie. Purée z dyni przygotowuję każdego roku w bardzo dużej ilości, ponieważ możliwość różnorodnego zastosowania w kuchni sprawia, że słoiczki bardzo szybko znikają.
Purée z dyni bez konserwantów zostało przygotowane metodą tradycyjną – bez dodatku cukru. Zatem wyczuwalna słodycz pochodzi tylko i wyłącznie z samych warzyw. Zebrane dynie kroję na ćwiartki, wyciągam pestki, potem obieram ze skóry i kroję w kostkę. Następnie dynię umieszczam w garnku i w trakcie smażenia mieszam do uzyskania odpowiedniej gęstości. Dynie, z których przygotowuję purée pochodzą z naturalnej uprawy. Dzięki temu mogę wydobyć prawdziwy smak dyni, który następnie zamykam w słoiczku.
Z pomocą purée przygotujesz zupę, bigos, dyniowe spaghetti, chrupiące frytki z dyni, pasztet, sałatkę, pierogi, risotto z dynią, zapiekankę, potrawkę, sernik, brownie z dynią, muffiny, ciasteczka, placki, kotlety, racuchy, farsz do naleśników i wiele innych dań. Innymi słowy, purée z dyni zapewnia szeroki wachlarz możliwości w przygotowywaniu posiłków. Wszystko zależy od Twojej kreatywności i upodobań smakowych.
Po otwarciu słoiczka purée z dyni przypomina swoim zapachem delikatną, pociętą w ćwiartki dynię, ma gęstą konsystencję, naturalny smak, a także pomarańczowy kolor. To doskonały wybór dla osób, które uwielbiają dynię, są miłośnikami eksperymentowania w kuchni i nie tylko, bądź poszukują produktu, który pozwoli przygotować danie w pełni zdrowe bez sztucznych konserwantów i barwników. Podsumowując, oprócz charakterystycznego smaku i zapachu warto pamiętać, że purée z dyni to ukłon w stronę zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia.
Jak wpływa na nasze zdrowie purée z dyni bez dodatku cukru, ulepszaczy i konserwantów?
- miąższ dyni zawiera dużą ilość witaminy A, dlatego warzywo ma właściwości przeciwzapalne oraz chroni przed nowotworami
- witaminy E, C i A zawarte w purée z dyni wpływają pozytywnie na kondycję skóry, a także pomagają w walce z łojotokiem oraz opóźniają procesy starzenia
- Beta-karoten wpływa pozytywnie na funkcjonowanie narządu wzroku oraz przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
- przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu, dlatego zapobiega chorobom układu krwionośnego
- dynia wzmacnia nasz układ odpornościowy, dzięki zawartych w niej cynku i witaminy C
- dodatkowo warzywo nawadnia nasz organizm i działa przeciw zaparciom
Aby wszystkie wymienione wyżej właściwości mogły zadziałać dobroczynnie na organizm purée z dyni musi odznaczać się zupełnie naturalnym składem. Purée z dyni mojej produkcji charakteryzuje się dużą zawartością dyni.
Stanowi ona jedyny jego składnik. W jednym słoiczku (220 gramów) mamy zamknięte ponad 400 gramów dyni.
Dynia znajdująca się w każdym słoiczku purée pochodzi z naturalnej uprawy, z gospodarstwa, w którym nie stosuje się pestycydów.
- Skład: 100% dynia
- To produkt jednoskładnikowy i bezglutenowy
- W 100% wegetariański i wegański
- W składzie nie zawiera śladowych ilości: cukru, selera, łubinu, gorczycy, sezamu, dwutlenku siarki, soi, jajek, mleka, pszenicy, ryb, skorupiaków, orzeszków ziemnych
- Świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej
- Idealny dla osób, dla których zdrowa żywność to priorytet
- Produkt Polski
Purée z dyni najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Przechowywanie w miejscach zacienionych sprawia, że przecier zachowuje większe stężenie witamin i składników mineralnych przez znacznie dłuższy okres czasu. Po otwarciu produktu należy przechowywać go w lodówce.
Produkt pasteryzowany.
Masa netto: 220 g