O przedmiocie

Czym jest pyłek?

Pyłek jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, mieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach (inna nazwa: obnóża pyłkowe). Zależnie od tego, z jakiej rośliny pochodzi pyłek kwiatowy jego powierzchnia może być chropowata, haczykowata lub lepka itp. Kolor pyłku pszczelego również różni się w zależności od kwiatów, z których jest pobierany. Głównie bywa żółty i utrzymany w odcieniach tej barwy, jednakże w sposób naturalny w pyłku mogą wystąpić również ciemniejsze pyłki takie jak na przykład facelia, koniczyna czy mak.

 

Analizując i badając odżywcze oraz terapeutyczne walory pyłku pszczelego, odkryto właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, chemoprewencyjne i przeciwnowotworowe, przeciwko promieniowaniu, jak również właściwości ochronne dla wątroby. 

 

Jak stosować pyłek?

Sposób 1 - 1 łyżkę pyłku należy na wieczór umieścić w letniej wodzie- rano spożywać na czczo. W ten sposób osiągniemy nawet 8-10 razy większą przyswajalność. Ten sposób jest poparty największa ilością literatury z zakresu apiterapii.

Sposób 2 - 1 łyżkę pyłku należy dodawać do jogurtu, owsianki, kefiru na minimum pół godziny przed spożyciem w celu rozpuszczenia pyłku.

Pyłek kwiatowy to niezwykłe bogactwo natury, które charakteryzuje się wyjątkowym słodko-gorzkim smakiem, który nie każdemu może odpowiadać. Aby troszeczkę zniwelować gorzki smak, warto rozważyć dodanie delikatnej nuty miodu oraz soczystej cytryny. Miód doda mu subtelnej słodyczy, harmonijnie równoważąc charakterystyczną gorzkość, podczas gdy cytryna wzbogaci doświadczenie smakowe, dodając świeżości i kropli kwasowości. Co więcej, oba te składniki nie tylko poprawią smak pyłku, ale także wzbogacą go o dodatkowe wartości odżywcze, czyniąc spożywanie go nie tylko przyjemnością, ale i korzyścią dla zdrowia.

Kuracja pyłkiem pszczelim powinna trwać około 4 tygodnie, po których warto zrobić 1-2 tygodnie przerwy. Przerwa ta jest potrzebna organizmowi na odpowiednie przetworzenie substancji zawartych w pyłku. Zapobiega to zbyt wysokiej podaży którejś z witaminy lub jakiegoś aminokwasu czy mikroelementu. Kurację można powtórzyć dwu lub trzy krotnie. Najlepiej kurację pyłkiem pszczelim stosować w okresie jesiennym podczas sezonu grypowego oraz na przedwiośniu kiedy organizm jest osłabiony brakiem słońca oraz witamin pochodzących ze świeżych warzyw i owoców.

Pamiętaj! Pyłek kwiatowy, podobnie jak każdy inny produkt pszczeli może uczulać. Dlatego też zalecamy zachowanie ostrożności w przypadku osób cierpiących na alergie. Zawsze warto skonsultować się z lekarzem celem ustalenia szczegółów stosowania kuracji produktami pszczelimi.

 

Kraj pochodzenia: Polska

Rok zbioru: 2023

Masa netto: 0,44kg

Stan Nowy
Marka bez marki
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 4cfafdca-2807-453b-94bf-54ca9a29f8ce

Podobne wyszukiwania