Rożno posiada konstrukcje samonośną. Może być wykorzystane w małych zakładach gastronomicznych jak też dużych restauracjach, placówkach gastronomicznych itp.
Obudowa oraz części stykające się bezpośrednio z produktami żywnościowymi wykonane są ze stali nierdzewnej-kwasoodpornej.
Przestrzeń robocza osłonięta jest szybą hartowaną, umożliwiającą obserwowanie procesu pieczenia, wewnątrz umieszczone są grzałki.
Każdy widelec posiada niezależne grzanie. Pracą urządzenia steruje przełącznik grzałek oraz łącznik klawiszowy, sygnalizują lampki.
Zastosowany napęd zapewnia obrót widelców wokół własnej osi.
Powstające podczas opiekania zanieczyszczenia zbierają się w szufladzie.
Jednorazowy wsad kurczaków: 12
Ilość widelców: 3
Regulacja mocy na każdym poziomie w zakresie:
- I – 0,6kW
- II – 1,2kW
- III- 2,4kW