Ryż do sushi Metro Chef 10kg Doskonały ryż kleisty typu short grain do dań kuchni azjatyckiej - najwyższa jakość. Średnioziarnisty biały ryż o pękatym ziarnie to bezbłędny wybór do japońskiego sushi i koreańskiego gimbap. Po prawidłowym ugotowaniu staje się puszysty, lepki i delikatnie kremowy, a ponadto nabiera atrakcyjnego połysku, dzięki któremu znakomicie prezentuje się na talerzu. W przeciwieństwie do ryżu o bardzo krótkim ziarnie jest jednak mniej podatny na rozgotowanie i dobrze zachowuje swoją naturalną strukturę. Z dodatkiem odrobiny zaprawy i dobrej jakości nori, już w kilka chwil przeistoczy się w przepyszne rolki makizushi, foremne nigiri i efektowne uramaki. Wspaniale sprawdzi się także jako dodatek do innych, orientalnych dań, takich jak obfite miski poké bowl i donburi, aromatyczne, podsmażane kimchi bokkeumbap, słodko-wytrawne japońskie curry czy złożone naprędce, pokrzepiające ochazuke. Jak przyrządzić najlepszy ryż do sushi? Składniki na 6-8 porcji: 500 g ryżu 600 ml wody kawałek kombu (wymiary ok. 4 x 4 cm) 150 ml octu ryżowego 60 g cukru 5 g soli Sposób przygotowania: Odmierzoną porcję ryżu wsypujemy do dużej miski i kilkakrotnie przepłukujemy w chłodnej wodzie, aż będzie ona przejrzysta. Umyty ryż zalewamy czystą, zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na 30 minut. Następnie odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy odmierzoną porcją świeżej, zimnej wody, a na wierzch kładziemy kombu. Wszystko razem podgrzewamy na średnim ogniu do zagotowania. Przez pierwsze 5 minut gotujemy ryż z dodatkiem kombu. Po tym czasie wyjmujemy algi, zmniejszamy płomień na najmniejszy i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 8 minut. W międzyczasie należy przygotować zaprawę. W małym rondelku łączymy więc ocet, cukier oraz sól. Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia suchych składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Ugotowany ryż zdejmujemy z palnika i pozostawiamy pod przykryciem na dodatkowe 10 minut. Następnie przekładamy go do zwilżonego wodą hangiri lub innego naczynia o dużej powierzchni, polewamy zaprawą octową i delikatnie mieszamy, tak aby nie uszkodzić ziaren. Po ostudzeniu do temperatury pokojowej ryż jest gotowy do formowania. :) Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Kraj pochodzenia: Włochy Zapraszam do zakupu i obejrzenia moich pozostałych produktów.