O przedmiocie

siemie lniane całe ziarno brązowe

opakowanie 500g

Len zwyczajny to jednoroczna roślina z rodziny lnowatych wywodzących się z terenów Bliskiego Wschodu. Uprawiany jest od ponad 5 tysięcy lat - początkowo wyrabiano z niego sztywne płótna używane przede wszystkim do celów funeralnych (owijano nimi balsamowane zwłoki), a w późniejszym okresie również do produkcji okryć wierzchnich. Zastosowanie znalazły również jego nasiona, które prażone lub rozdrobnione używano do pieczenia placków i tłoczenia oleju. Dość wcześnie odkryto również właściwości lecznicze ziaren, które pod wpływem wilgoci pęczniały wytwarzając duże ilości śluzu uważanego za łagodzący zmiany skórne i ułatwiający pozbycie się chrypki. Len zwyczajny dostarcza również paździerzy do wyrobu płyt wykorzystywanych w budownictwie, surowca do wyrobu najwyższej jakości papieru oraz odpadów używanych jako wysokoenergetyczne pasze dla zwierząt gospodarskich.


SUROWIEC: 
siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego (<em>semen lini</em>)

Zawierają koło 30-40% oleju tłustego (w tym kwasy nienasycone) oraz do 6% substancji śluzowych, ponadto glikozydy cyjanogenne, sterole, białka (ok. 20%), bonnik, fitosterole oraz witaminy E i F, wapń, magnez, żelazo i cynk. Nasiona lnu mają kształt spłaszczonej elipsy o długości ok. 2-3 mm. Wysuszone cechują się jasno- lub szarobrązową barwę, natomiast podczas zaparzania w gorącej wodzie stają się ciemne i otaczają się grubą warstwą śluzu. Nie posiadają smaku, choć w formie mielonej mogą pozostawiać u ustach wrażenie nieznacznej goryczy.


DZIAŁANIE

Nasiona lnu to najpowszechniej używany surowiec zielarski o działaniu powlekającym błony śluzowe żołądka, chroniący górny odcinek układu trawiennego przed podrażnieniami przez substancje pochodzenia wewnętrznego i zewnętrznego. Zapobiegają wchłanianiu toksyn i podrażnieniu przełyku przez nadmiar kwasów trawiennych oraz spowalniają procesy trawienne zachodzące w jelitach. Zawartość związków mineralnych odpowiedzialnych za prawidłowy wygląd skóry i paznokci korzystnie wpływa na procesy zachodzące w tworzących je tkankach i ułatwia utrzymanie ich właściwej elastyczności. Pozytywne zmiany obserwowano również u niektórych osób chorych na stwardnienie rozsiane i spożywających dziennie ok. 60-100 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Nasiona lnu znalazły powszechne zastosowanie jako dodatek żywieniowy. Dodaje się je do pieczywa, bułek, słonych i wytrawnych wypieków oraz wielu rodzajów przekąsek (np. słonych paluszków). Idealnie uzupełnia skład mieszanek typu muesli oraz wzbogaca smak twarogów, serów oraz sałatek i surówek.  Prażone na sucho na patelni może być używane do okraszania ziemniaków. W kuchni wykorzystuje się również olej lniany, jednak należy on do produktów nietrwałych i szybkopsujących się. Najbardziej wartościowy jest olej tłoczony na zimno, niefiltrowany.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Siemię lniane polecane jest przede wszystkim w chorobach układu trawiennego i podrażnieniach śluzówki, np. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przy nadkwasocie, w zatruciach pokarmowych i przy zatwardzeniach. Ponadto do zwalczania pierwszych oznak starzenia się skóry, nadmiernego zmęczenia i stresu, dla wygładzenia zmarszczek i utrzymania właściwej jędrności skóry. Można stosować zewnętrznie do łagodzenia podrażnień naskórka, ograniczenia jego nadmiernego łuszczenia się oraz w oparzeniach i odmrożeniach jako środek nawilżający.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Ze względu na zawartość niektórych związków maksymalna dobowa dawka nasion spożywanych na surowo (bez obróbki termicznej) nie powinna przekroczyć 2 łyżek.

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: e9d440fa-3048-45d0-af2c-a6f6fe678498

Podobne wyszukiwania