Śledzie kiszone filety - Surströmming Röda Ulven Filéer - 400g - Bardzo świeże - ważne do 02.2026
Surströmming to kontrowersyjny i znany już na cały świat przysmak kuchni szwedzkiej. Kojarzony przede wszystkim z challenge'y, na których różnej maści youtuberzy konsumują je, rzecz jasna z wnętrznościami, nierzadko w trakcie wymiotując. Skutkiem tego większość z nas kojarzy ten specjał jako coś obrzydliwego - nic bardziej mylnego!
Kiszony śledź, owszem, posiada intensywny zapach przypominający zepsute masło (skutek fermentacji masłowej) jednak w odpowiedni sposób przygotowany zachwycać nas będzie niezwykle intensywnym i bogatym smakiem, który w mojej opinii to coś pomiędzy śledziem, a serem pleśniowym z najwyższej półki.
Aby cieszyć się tym daniem wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad:
Konserwa powinna być możliwie najświeższa, a przechowywać ją należy w lodówce. Produkt wciąż fermentuję, więc nie przestrzegając tej zasady nasz surströmming może zamienić się w breje z ościami jeszcze przed upływem terminu przydatności.
Śledzie najlepiej otwierać i przygotowywać na świeżym powietrzu. Samo mięso nie posiada już tak ostrego zapachu jak płyn, więc to co nam zostanie z powodzeniem możemy spakować w szczelny pojemnik i zabrać do domu.
Uważać na płyn wewnątrz puszki, który może nas ochlapać, a którego zapach trudno później usunąć. Niektórzy używają wiadra z wodą - ja po prostu otwieram puszkę kierując ją od siebie.
Jeśli zaczynamy swoją przygodę z Surströmming najlepiej wybrać filety (Filéer). Warto zadać sobie również trochę trudu i usunąć skórę - najlepiej zacząć nożem, a następnie pociągnąć - skóra powinna się ładnie oddzielić. Wiem z doświadczenia, że dzięki usunięciu skóry produkt jest delikatniejszy dla naszego żołądka (nie "odbija się").
Sledź kiszony sam w sobie jest bardzo słony dlatego przygotowanie go w akompaniamencie niesłonych dodatków pozwala uzyskać odpowiedni balans. Ziemniaków nie sólmy przed gotowaniem. Unikajmy ogórków kiszonych czy korniszonów - lepiej użyć słodkich ogórków konserwowych.
Na zdjęciach do aukcji zamieszczam dla Państwa kilka kulinarnych inspiracji.