Lippia słodka, Cukrownica (łac. Lippia dulcis, znana też jako: Lippia asperifolia Rchb., Phyla dulcis (Trevir.) Moldenke, Phyla scaberrima (Juss. ex Pers.) Moldenke, Zappania scaberrima Juss. ex Pers.), potocznie nazywana jest także jako: Aztec Sweet Herb, czyli Słodkie Ziele Azteckie, Lippia Krzaczasta, Miodowe Ziele, Hierba Dulce(Słodka Trawa) i Tzopelic-xihuitl - z języka azteckiego: "Słodkie Ziele").
1 sztuka = komplet około 100 sztuk nasion!
Oferta dotyczy około 100 sztuk nasion, zebranych jesienią 2022 roku.
Jest możliwość zakupu całych szyszek w celu osobistego wydobycia nasion, wtedy 1 szt. = 5 sztuk szyszek/kłosów z nasionami.
W celu zakupu szyszek należy poinformować o tym podczas zakupu w oknie: "Wiadomość dla sprzedającego".
Roślina ta jest gatunkiem rośliny z rodzaju Lippia, z rodziny werbenowatych. Naturalnie występuje w Meksyku, na Karaibach (Kuba, Hispaniola i Puerto Rico), w Ameryce Środkowej, Kolumbii i Wenezueli. Roślina wykorzystywana spożywczo jako naturalny słodzik, a w medycynie tradycyjnej do leczenia kaszlu i zapalenia oskrzeli.
Odpowiedzialny za słodki smak rośliny jest seskwiterpen zwany Hernandulcyną. Został nazwany na cześć Francisco Hernándeza, hiszpańskiego lekarza, który jako pierwszy opisał roślinę w XVI wieku. Jest to organiczny związek chemiczny z grupy terpenoidów, analog bisabolu. Hernandulcyna jest związkiem, który należy do najsłodszych związków chemicznych na świecie. Jest około 1000 razy słodszy od sacharozy. Nie wykazuje właściwości mutagennych ani toksycznych. Hamuje rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
Uprawa:
Roślina preferuje stanowiska słoneczne, ale może rosnąć w miejscach półcienistych. Przystosowuje się do każdej średniożyznej, przepuszczalnej gleby. W naturalnym środowisku rośnie w wilgotnych zaroślach, nieużytkach, zalesionych brzegach rzek, brzegach stawów lub na otwartych polanach i pastwiskach. Rozmnażanie odbywa się przez nasiona, sadzonki lub rozłogi. Na wystawie po stronie południowej może ulegać poparzeniu i zamierać, więc lepiej unikać takich miejsc. Podłoże powinno być żyzne, umiarkowanie suche, przepuszczalne o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH od 6,0 do 8,0). Uniwersalną ziemię można wymieszać z piaskiem w proporcji 3:1. Można użyć także odrobiny rozluźniacza, takiego jak np. keramzytu. Dodatkowo można usypać z niego warstwę drenażową.
Wysiew i rozmnażanie:
Nasiona można wysiewać bezpośrednio do ziemi lub do doniczek na parapecie. Nasiona należy siać powierzchniowo (wystarczy je lekko przycisnąć, nie przykrywać podłożem). Do ziemi nasiona należy wysiewać, gdy gleba ma już zmagazynowane ciepło, a to dlatego, że nasiona zaczynają kiełkować dopiero w temperaturze około 20°C. Dlatego nasiona Azteckiego Ziela wysiewa się najwcześniej na przedwiośniu, do pojemnika z torfem ustawionym w ciepłym, słonecznym miejscu. Idealnym rozwiązaniem jest też zastosowanie maty grzewczej, która utrzyma nasiona w odpowiedniej temperaturze, lecz nie jest to konieczne. W warunkach domowych roślinę można wysiewać cały sezon! Od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Pojemniki zaleca się przykryć folią perforowaną lub inną przezroczystą osłonką i wietrzyć co kilka dni. Pierwsze pędy pojawiają się po upływie od 18 do 40 dni. Ponieważ roślina z czasem zaczyna się ostro krzewić, odległość sadzenia powinna wynosić około 60 cm. Do uprawy w doniczce polecane są doniczki szerokie i płytkie. Minimalna głębokość pojemnika wynosi 15 cm. Roślina nie lubi chłodów. W temperaturze poniżej 8°C dochodzi do zahamowania wzrostu, a roślina może przebarwiać się na czerwono, co oznacza, że nie przetrwa polskich zim na zewnątrz.
Azteckie Ziele bardzo dobrze się rozmnaża przez rozłogi i węzły liściowe, które mają bezpośredni kontakt z ziemią, dzięki czemu roślina może się zakorzenić.
Słodkie Ziele Azteckie to roślina ciepłolubna, dlatego można ją wystawić na zewnątrz dopiero w drugiej połowie maja. Po zasianiu/zasadzeniu roślina nie potrzebuje dużo wody, ale preferuje wilgotne warunki. Nie znosi suszy, ale nie może też rozwijać się na terenach bagiennych.
Pielęgnacja:
Podlewanie Azteckiego Ziela to najważniejszy zabieg pielęgnacyjny. Roślinę podlewa się regularnie, ale tak by jej nie zalewać. Podłoże powinno lekko przeschnąć przed kolejnym podlaniem. Nadmiar wody również jest szkodliwy (gnicie korzeni, choroby grzybowe). W okresie upałów trzeba ją podlewać codziennie. W czasie nawadniania nie powinno się moczyć nadziemnej części rośliny.
Pędy rośliny warto przycinać lub uszczykiwać, to wpłynie na lepsze krzewienie. Na słonecznym stanowisku Azteckie Ziele można osłonić, ustawiając nad nim wyższą roślinę, np. ozdobny krzew.
Jesienią roślinę trzeba przenieść do jasnego, chłodnego pomieszczenia. Zimą podlewanie ogranicza się do minimum (tak, by nie zasuszyć rośliny). Częstotliwość podlewania zależy od warunków (światła, temperatury). Przyjęło się jednak, że podlewa się ją średnio co 10 do 14 dni. Wiosną zaleca się przyciąć nadmiernie długie pędy. Szansa, że roślina odrodzi się i po raz kolejny będzie można cieszyć się jej walorami, jest spora. Azteckie Ziele można potraktować więc jako krótkowieczną bylinę. Zwykle po prostu uprawia się ją w cyklu sezonowym (dlatego często w polskiej literaturze widnieje jako roślina jednoroczna).
Zastosowanie:
Świeże liście są dużo słodsze od cukru, a także od popularniejszej Stewii. Nawet do 3 razy słodsze od znanej Stewii. Suszone lub świeże można dodawać do deserów, napojów czy słodzenia herbaty i innych naparów. Roślina zawsze używana była do celów leczniczych w czasach Azteków. Znalazła zastosowanie w leczeniu kaszlu, niedrożności dróg moczowych i bólu brzucha. W XIX wieku weszła do użycia w medycynie konwencjonalnej w Meksyku i Stanach Zjednoczonych jako środek do leczenia zapalenia oskrzeli i ostrych zakażeń dróg oddechowych. Posiada działanie osłaniające błonę śluzową żołądka i zwiększa jej odporność tkankową oraz działa wykrztuśne. Najsilniejsze działanie wykazuje wyciąg alkoholowy ze świeżych roślin. Napar stosowany jest również w astmie i przeziębieniu. Kwiaty rośliny są również przeżuwane i przykładane na bolące zęby.
Liście można dodawać do sałatek lub używać jako przyprawy. Często są również przeżuwane przez ludzi, którzy cieszą się ich intensywną słodyczą. Liście mogą być również używane jako słodziki w herbatach i innych napojach. Do celów leczniczych stosuje się liście, kwiaty i korzenie. Jej korzenie mają smak Lukrecji. Najpopularniejszą formą dawkowania jest przygotowanie ekstraktu z zimnej wody. Liście lub kwiaty powinny pozostawać w wodzie przez dwie do trzech godzin przed wypiciem.
Suszone liście stosuje się w leczeniu kaszlu, zapalenia oskrzeli, przeziębienia, astmy i kolki. Posiadają również właściwości antybakteryjne. Napar z liścia przyjmuje się na pusty żołądek jako odrobaczacz. Stosuje się go przy problemach z: wątrobą, czerwonce i problemach z opóźnieniami miesiączki.
Źródła:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lippia_s%C5%82odka
https://wikiplanta.org/books/plant-wiki/page/aztec-sweet-herb
https://pl.wikipedia.org/wiki/Hernandulcyna
https://muratordom.pl/ogrod/rosliny/azteckie-ziele-lippia-dulcis-uprawa-wlasciwosci-zastosowanie-aa-Vjyb-axBN-erAy.html
https://roslinowo.pl/Slodkie-azteckie-ziele-Lippia-dulcis#opis
https://hayefield.com/product/lippia-dulcis-aztec-sweet-herb/
https://www.ethnoplants.com/gb/south-american-plant/81-lippia-phyla-dulcis-aztec-sweet-herb-seeds.html
Więcej informacji na temat tej wspaniałej rośliny znajdziesz pod adresem: http://www.floravision.pl/slodkie-ziele-azteckie-werbena-slodka-lippia-dulcis-phyla-dulcis-roslina-slodsza-nawet-od-stewii/
1 sztuka = komplet około 100 sztuk nasion!
Aukcja dotyczy około 100 sztuk nasion, zebranych jesienią 2022 roku.
Jest możliwość zakupu całych szyszek w celu osobistego wydobycia nasion, wtedy 1 szt. = 5 sztuk szyszek/kłosów z nasionami.
W celu zakupu szyszek należy poinformować o tym podczas zakupu w oknie: "Wiadomość dla sprzedającego".