Polecamy sok z jagody kamczackiej tłoczony na zimno w workach 3 l + karton do wygodnego nalewania. . Pasteryzowany . Bez dodatku cukru i wody. 100 % czystego zdrowia z sezonu czerwiec 2024. Sok wyprodukowany z owoców z plantacji Haskap Jawory. Plantacja prowadzona w sposób ekologiczny .
Certyfikat nr : PL-EKO-09.616-0022308.2023.001
- Jagoda kamczacka to bogactwo polifenoli – czyli cennych związków przeciwutleniających, które są w naszej diecie niemal na wagę złota. Dlaczego? Obecność polifenoli w diecie ma wpływ na profilaktykę chorób nowotworowych. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki pochodzące z toksyn, żywności, zanieczyszczenia powietrza, chemikaliów, leków oraz z produkcji odpadów w organizmie. W przyrodzie istnieje wiele rodzajów przeciwutleniaczy, z których trzy to fenole (lub polifenole), bioflawanoidy i antocyjany. W badaniach wykazano, że antocyjany, w które obfitują owoce jagody kamczackiej, mogą wykazywać wysoką skuteczność w przeciwdziałaniu powstawania nowotworów, a także łagodzić skutki uboczne chemioterapii. Na tle innych owoców jagodowych, to właśnie jagoda kamczacka ma najwięcej związków przeciwutleniających. W porównaniu z borówką czarną, ma aż o 50% więcej polifenoli. Na uwagę zasługuje duża zawartość antocyjanów, które są wchłaniane w żołądku oraz w jelicie cienkim i mają działanie przeciwmiażdżycowe.
- JEST DOBRA DLA WZROKU I OCZU.
Ponadto antocyjany z owoców jagody kamczackiej mogą wspomagać leczenie chorób oczu, niektóre dolegliwości wzroku, poprawiają adaptację oka do widzenia po zapadnięciu zmroku.
- TO ŹRÓDŁO WIELU WITAMIN ORAZ MAKRO- I MIKROELEMENTÓW WZMACNIAJĄCYCH ODPORNOŚĆ.
Są skarbnicą wielu witamin oraz makro i mikro elementów, w tym: karotenów (prowitamina A), tiaminy (B1), ryboflawiny (B2), kwasu foliowego (B9), magnezu, boru, sodu i potasu, krzemu i jodu. Są zalecane szczególnie przy awitaminozie, gdy osłabiony organizm potrzebuje większej dawki witamin, mikro- i makroelementów.
Dzięki dużej dawce witaminy C (od 30,5 do 186,6 mg kwasu askorbinowego na 100 g świeżej masy), stawiana jest na równi z innymi owocami zaliczanymi do źródeł wysokiej zawartości wit. C. np.: czerwonych porzeczek, pomarańczy i kiwi.
- WYKAZUJE DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE.
Spożywanie jagody kamczackiej pomaga w profilaktyce i leczeniu schorzeń spowodowanych występowaniem wielu szczepów bakterii np. Helicobacter pylori – powodującego chorobę wrzodową żołądka. Jagody te mogą być także wykorzystywane w profilaktyce chorób jamy ustnej o podłożu bakteryjnym.
- WPŁYWA NA PRACĘ MÓZGU.
Codzienne spożywanie soku z jagody kamczackiej u osób w podeszłym wieku poprawia pamięć, zdolność uczenia oraz może ograniczać symptomy związane z depresją. Przeciwutleniacze obecne w owocach, stymulują do pracy, te obszary mózgu, które odpowiadają za procesy myślenia. Bezpośrednio oddziałują na starzejące się neurony, co prowadzi do poprawy funkcjonowania komórek mózgu.
- JEST PRZYDATNA W PROFIILAKTYCE WIELU CHORÓB METABOLICZNYCH.
Związki fenolowe, w które obfituje jagoda kamczacka, mają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają między innymi chorobom takim jak otyłość, cukrzyca, pomagają także w odpowiednim krążeniu i ciśnieniu krwi.
- POMAGA PRZY INFEKCJACH PĘCHERZA MOCZOWEGO.
Ponieważ podobnie jak inne jagody, zawiera związki, które pomagają w zapobieganiu wiązania się bakterii ze ścianą pęcherza moczowego.