Spirulina to niebiesko-zielona mikroalga (głównie <em>Arthrospira platensis</em>), uznawana za jeden z tzw. "superfoods" ze względu na wyjątkowo bogaty skład odżywczy i liczne właściwości prozdrowotne.
✅ Właściwości spiruliny:
1. Bogactwo składników odżywczych
Zawiera do 60–70% białka (pełnowartościowego, z wszystkimi aminokwasami).
Jest źródłem witamin z grupy B (szczególnie B1, B2, B3, B6), witaminy K, E i niewielkich ilości witaminy C.
Dostarcza żelazo, magnez, potas, wapń, cynk, selen i inne minerały.
Zawiera chlorofil, fikocyjaninę (niebieski barwnik o silnym działaniu przeciwutleniającym) i karotenoidy.
2. Właściwości antyoksydacyjne
3. Wzmacnianie odporności
4. Wspomaganie detoksykacji organizmu
5. Wsparcie układu krwionośnego
Może pomagać obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, a zwiększyć dobry cholesterol (HDL).
Pomaga w regulacji ciśnienia krwi.
Wspomaga produkcję czerwonych krwinek (dzięki żelazu).
6. Pomoc w odchudzaniu i metabolizmie
Zmniejsza apetyt (dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika).
Reguluje poziom glukozy we krwi.
Może przyspieszać metabolizm.
7. Poprawa energii i koncentracji
🔸 Zastosowanie:
Suplement diety – w proszku, tabletkach lub kapsułkach.
Dodatek do smoothie, soków, jogurtu – głównie w wersji sproszkowanej.