O przedmiocie

Spirulina to niebiesko-zielona mikroalga (głównie <em>Arthrospira platensis</em>), uznawana za jeden z tzw. "superfoods" ze względu na wyjątkowo bogaty skład odżywczy i liczne właściwości prozdrowotne.

✅ Właściwości spiruliny:

1. Bogactwo składników odżywczych

  • Zawiera do 60–70% białka (pełnowartościowego, z wszystkimi aminokwasami).

  • Jest źródłem witamin z grupy B (szczególnie B1, B2, B3, B6), witaminy K, E i niewielkich ilości witaminy C.

  • Dostarcza żelazo, magnez, potas, wapń, cynk, selen i inne minerały.

  • Zawiera chlorofil, fikocyjaninę (niebieski barwnik o silnym działaniu przeciwutleniającym) i karotenoidy.

2. Właściwości antyoksydacyjne

  • Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

  • Spowalnia procesy starzenia się organizmu.

3. Wzmacnianie odporności

  • Wspiera produkcję przeciwciał i aktywność komórek układu immunologicznego.

  • Może łagodzić reakcje alergiczne.

4. Wspomaganie detoksykacji organizmu

  • Wiąże metale ciężkie (zwłaszcza arsen) i wspomaga ich wydalanie.

  • Wspomaga pracę wątroby.

5. Wsparcie układu krwionośnego

  • Może pomagać obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, a zwiększyć dobry cholesterol (HDL).

  • Pomaga w regulacji ciśnienia krwi.

  • Wspomaga produkcję czerwonych krwinek (dzięki żelazu).

6. Pomoc w odchudzaniu i metabolizmie

  • Zmniejsza apetyt (dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika).

  • Reguluje poziom glukozy we krwi.

  • Może przyspieszać metabolizm.

7. Poprawa energii i koncentracji

  • Dzięki zawartości witamin z grupy B, żelaza i białka może zwiększać poziom energii i redukować zmęczenie.

🔸 Zastosowanie:

  • Suplement diety – w proszku, tabletkach lub kapsułkach.

  • Dodatek do smoothie, soków, jogurtu – głównie w wersji sproszkowanej.

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 576dfcd3-0d85-4277-890c-57724c82f5c6

Podobne wyszukiwania