O przedmiocie

Oferujemy Państwu wałek drewniany - bukowy z świątecznym wzorem do ciasta grawerowany laserowo.

Produkt Polski - wykonany przez naszą firmę.

Po każdym użyciu wałek dokładnie umyć ręcznie szczoteczką i wodą nie używając żadnych środków chemicznych, następnie dokładne go osuszyć. Wałek należy konserwować olejem dopuszczonym do kontaktu z żywnością. Przechowywać w suchym miejscu.

Jak przygotować ciasto:

Ciasteczka kakaowe

220 g masła
400 g mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 łyżeczki kakao
Sól szczypta
Mąka pszenna wymieszana z odrobiną kakao do podsypywania.
Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko i kakao, ponownie utrzeć. Dodawać mąkę i oprószać ze szczyptą soli, wyrobić. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na około 20-30 minut. Ciasto powinno być dostatecznie twarde by nie przyklejało się do wałka. Można to zrobić albo przez dodanie odrobiny mąki w trakcie wyrabiania albo przez większe schłodzenie ciasta w lodówce. Mąki dodawać nie za dużo bo ciastka będą twarde. Po wyjęciu z lodówki podsypać ciasto mąką wymieszaną z kakao, rozwałkować na grubość ok 4 mm, jeszcze raz oprószyć dokładnie mieszanką a jej nadmiar zetrzeć. Teraz równomiernie przewałkować grawerowanym wałkiem. Wykrawać ciastka dowolną foremką. Układać na wysmarowanej zimnej blaszce lub papierze. Piec w temp. 200-220°C bardzo krótko 5-7 min, do zarumienienia brzegów. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia i dopiero zdejmować. Ważne jest utrzymanie temperatury 200-220 °C na początku pieczenia,(ok 2 min.) Potem można temperaturę obniżyć.

Smacznego!

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 96917139-8d92-4480-8421-366245ea9097

Podobne wyszukiwania