WĘGIEL AKTYWNY AKTYWOWANY ZIARNISTY KOKOSOWY 1L
1szt=1L
węgiel aktywny kokosowy ze względu na swoje właściwości znajduje się w czołówce węgli stosowanych w gorzelnictwie.
Bardzo wysoka jakość.
Stosowany do odbarwiania, klarowania i oczyszczania w produkcji gorzelniczej spirytusowej i spożywczej.
Stopień rozdrobnienia 0,6-2 mm
Powierzchnia aktywna minimum 1050 m2/g
Objętość 1 litra - starcza na ok. 30-36 litrów destylatu
Posiada zdolność absorbowania substancji organicznych.
Bardzo wysokiej jakości węgiel stosowany w gorzelnictwie (dezodoryzacja cieczy) poprawia zapach i smak destylatu, eliminuje zapach drożdży !!!
Łagodzi smak i zapach alkoholi.
Charakteryzuje się bardzo dużą powierzchnią w przeliczeniu na jednostkę masy
(500÷2500 m2/g – dla porównania powierzchnia kortu tenisowego wynosi około 260 m2),
dzięki czemu jest doskonałym adsorbentem wielu związków chemicznych.
Wielka powierzchnia właściwa węgla aktywnego jest wynikiem istnienia wewnętrznej struktury
porowatej odziedziczonej w dużym stopniu po wyjściowym materiale organicznym,
a rozwiniętej w procesie wygrzewania w wysokiej temperaturze przy ograniczonym dostępie
powietrza. Większość porów to silnie adsorbujące mikropory oraz pełniące głównie rolę
kanałów transportowych mezo-pory. Węgiel aktywny jest często modyfikowany
(np. przez usunięcie popiołu lub impregnację związkami chemicznymi),
aby zachowując swoje właściwości adsorpcyjne, mógł bardziej specyficznie pochłaniać
określony składnik (np. metale ciężkie).
Znaczenie węgla aktywnego podnosi fakt, że jest to substancja nietoksyczna
(nawet przy spożyciu), tania w produkcji (otrzymywana m.in. z drewna jako węgiel
drzewny oraz z wielu organicznych odpadów, np. z pestek śliwek), a jednocześnie
łatwa do utylizacji po zużyciu (przez spalenie). Jeżeli adsorbowane były metale ciężkie,
można je łatwo odzyskać z powstałego popiołu.
Zastosowania:
w medycynie (węgiel leczniczy, węgiel medyczny) w leczeniu biegunek, niestrawności i wzdęć oraz, w porozumieniu z lekarzem, przy zatruciach lekami i innymi związkami chemicznymi, do usuwania bakterii i toksyn po zatruciu pokarmowym[1]
w przemyśle chemicznym jako katalizator oraz nośnik stały dla innych katalizatorów
w technice jako składnik pochłaniaczy gazów (w filtrach papierosowych, także w lodówkach i klimatyzatorach)
w elektrotechnice (elektronice) jako materiał pozwalający uzyskać wielkie pojemności w super-kondensatorach
w uzdatnianiu wody (również w filtrach domowych) do usuwania śladów zanieczyszczeń
w akwarystyce jako wkład filtracyjny wchłaniający szkodliwe związki chemiczne.
Najlepiej jest filtrować poprzez węgiel, produkt porządnie zmrożony.
Węgiel zalać (przelać) 2-3krotnie wrzącą wodą - po tym prostym "zabiegu" nadaje się bezpośrednio do wsypania do tuby filtracyjnej(filtra), a następnie można zacząć filtrację alkoholu.
Zużyty węgiel charakteryzuje się gorszym smakiem filtrowanego destylatu - jeżeli przestanie nas satysfakcjonować, należy dosypać porcję świeżego węgla.