Patelnia żeliwna WOK 8l to naczynie odlane w unikalnej, półkulistej formie. Świetnie nadaje się do gotowania orientalnych przysmaków i nie tylko. Idealnie wysmażysz w niej mięso, ziemniaki, warzywa i przygotujesz aromatyczne, dalekowschodnie dania czy pyszną zupę.
W przeciwieństwie do patelni wykonanych z innych materiałów, posiada w 100% naturalną, własną powłokę nieprzywierającą, dzięki której gotowanie staje się jeszcze zdrowsze, prostsze i przyjemniejsze!
Dużą zaletą żeliwa jest jego neutralność. Naczynia żeliwne pozostawione na ogniu nie wydzielają szkodliwych dla naszego zdrowia substancji chemicznych.
Żeliwo rozgrzewa się równomiernie i może osiągać bardzo wysokie temperatury, co wpływa na przyspieszenie procesu przygotowywania różnego rodzaju posiłków, a także ich właściwości smakowe. Potrawy przygotowane w żeliwnej patelni zyskują niezwykły aromat.
Grubość dna i ścian tej żeliwnej patelni przyczynia się do równomiernego gotowania potraw bez przypalania. Jest odporny na uszkodzenia i pozwala na stosowanie metalowych przyborów kuchennych.
Jest patelnią uniwersalną, która powinna znaleźć się na wyposażeniu każdej kuchni!
Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem użytkowania patelni wykonać proces preparacji oraz zapoznać się zasadami pielęgnacji żeliwnych naczyń kuchennych.
Korzyści produktu:
• patelnia wykonana jest z materiałów bezpiecznych i przyjaznych dla środowiska
• posiada naturalną powłokę nieprzywierającą - nie zawiera żadnych środków chemicznych
• znakomite przewodnictwo cieplne
• wzbogaca żywność o żelazo
• odpowiednio konserwowane naczynia żeliwne mogą służyć przez całe lata - będzie praktycznie niezniszczalne!
• nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek
• w patelni z żeliwa można dusić, smażyć, piec i gotować
Charakterystyka produktu:
Materiał: żeliwo
Średnica: 360 mm
Wysokość: 115 mm
Pojemność: 8 l
Grubość dna: 4,5 mm
Grubość ściany: 3,4 mm
Waga: 8,00 kg
Naczynia żeliwne przed pierwszym użyciem należy w odpowiedni sposób przygotować.
Jeśli zdecydowałeś się na zakup żeliwnych naczyń kuchennych musisz wiedzieć, że dokonałeś świetnego wyboru. By w pełni cieszyć się z ich użytkowania poniekąd przez resztę swojego życia należy w pierwszym okresie o nie zadbać i w odpowiedni sposób przygotować.
Każde nowe naczynie żeliwne pokryte jest cienką warstwą oleju technicznego, który konserwuję i zabezpiecza jego powierzchnie od chwili wyprodukowania do momentu przygotowania do użytku. Musimy pozbyć się konserwacji, wypalić/wypiec naczynie i stworzyć w procesie polimeryzacji nieprzywierającą naturalną powłokę (podczas podgrzewania na powierzchni tłuszcz wiąże się z metalem i tworzy twardą nieprzywierającą skórkę chroniącą metal).
Przygotowanie naczyń żeliwnych
Dokładnie umyj patelnię pod ciepłą wodą używając delikatnego detergentu, gąbki, zmywaka. Osusz ręczniczkiem papierowym.
Umieść patelnię na kuchence i rozgrzej, wsyp sól ok. 300-500g i piecz przez 10-15 minut okresowo mieszając. Stopniowo kolor patelni zacznie zmieniać się na jaśniejszy, bardziej szary. Poczekaj, aż kolor wyrówna się na całej powierzchni następnie wyłącz i pozwól jej ostygnąć.
Po wystygnięciu należy ponownie umyć patelnię i osuszyć.
Umieść patelnię w piekarniku i podgrzewaj przez 5-10 minut temp 100-120 °C w celu dokładnego osuszenia. Po 10 minutach wyjmij patelnię i zwiększ temperaturę do 180-230 °C.
Nanieś dokładnie na całej powierzchni patelni niewielką warstwę roślinnego oleju rafinowanego, najlepiej rzepakowego lub słonecznikowego
Umieść patelnię w piekarniku na środkowej półce do góry dnem, zacznij wypiekać. Wypiekaj patelnię w piekarniku przez 60 minut i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Im wyższa temperatura tym proces preparacji szybszy.
Jeżeli na żeliwnym naczyniu pojawi się rdza należy umyć je ciepłą wodą, następnie osuszyć i nanieść cienką warstwę oleju. Powstawanie rdzy na naczyniu żeliwnym nie jest wadą tylko efektem niewłaściwego użytkowania lub przechowywania.