ZAKWAS BURACZANY
-wspiera układ immunologiczny (wzmacnia odporność)
-poprawia pracę mózgu i układu nerwowego
-działa przeciwzapalnie oraz antyseptycznie
-pozytywnie wpływa na jelita
-obniża ciśnienie krwi
-wzmacnia produkcję czerwonych krwinek
Tradycyjny, w pełni naturalny zakwas buraczany z czosnku i przypraw, tj. ziele angielskie, pieprz,kminek. Do jego produkcji wykorzystujemy buraki, które pochodzą z zaufanego gospodarstwa rolnego. W żaden sposób nie przyspieszamy procesu zakwaszania. Nasz zakwas jest również niefiltrowany i niepasteryzowany, dzięki czemu zawiera wiele zdrowotnych właściwości. Właściwości zakwasu z buraków znane są od lat. Jego działanie oraz składniki, które zawiera, różnią się od świeżo wyciskanego, niesfermentowanego soku z buraka. Poddanie go procesom kiszenia pozwala zachować cenne działanie napoju na dłużej, a dodatkowo wzbogacić go w cenne dla układu trawiennego bakterie mlekowe.
Idealny do barszczu wigilijnego
Sok z kiszonego buraka jest niskokalorycznym produktem.
Jedna szklanka posiada jedynie około 100 kcal, a także 14 gram węglowodanów prostych, 3 gramy białka oraz 4 gramy błonnika.
Najważniejszymi składnikami odżywczymi napoju mocy z buraków są (ilości podane na jedną szklankę):
żelazo – 1 mg,
wapń – 23 mg,
magnez – 32 mg,
fosfor – 53 mg,
potas – 442 mg,
cynk – 46 mg,
mangan – 43 mg,
witamina C – 6 mg,
niewielkie ilości kwasu foliowego oraz witaminy A
Najważniejsze właściwości zakwasu z buraków czerwonych:
znaczna poprawa parametrów krwi – produkt jest bogaty w łatwo przyswajalne żelazo oraz witaminy z grupy B, co pozwala na stymulację procesów produkcyjnych czerwonych krwinek
wsparcie działania układu immunologicznego – spożywanie napoju poprawia działanie naturalnej odporności naszego organizmu, dzięki dostarczaniu
najważniejszych dla zdrowia witamin, a dodatkowo znacznie skraca czas trwania infekcji w sezonie jesienno-zimowym
obniżenie ciśnienia tętniczego krwi – substancje takie jak betaina skutecznie wyrównują ciśnienie krwi, a także poszerzają światło żył i tętnic. Regularne picie zakwasu z buraków może minimalizować ryzyko rozwoju przewlekłych dysfunkcji układu sercowego, a także zmniejszać szansę na doznanie udaru mózgu oraz zawału serca
poprawa pracy mózgu i układu nerwowego – azotany zwiększają mikrokrążenie i przepływ krwi w płatach czołowych mózgu, co może poprawiać jego funkcjonowanie, a także wpływać profilaktycznie na hamowanie rozwoju demencji starczej
właściwości antyoksydacyjne – liczne przeciwutleniacze eliminują z naszego ustroju szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki, co wpływa na opóźnienie starzenia się komórek organizmu
działanie przeciwzapalne oraz antyseptyczne – spożywanie napoju jest wskazane przy zmaganiu się z infekcjami bakteryjnymi oraz zapalnymi, jako wsparcie procesu regeneracji i niwelowania chorobotwórczych patogenów oraz zmian w tkankach
pozytywny wpływ na jelita – bakterie kwasu mlekowego oraz liczne bakterie Lactobacillus uzupełniają mikroflorę jelit, dzięki czemu ich funkcjonowanie może wpływać na ogólną poprawę kondycji i wydolności organizmu. Można powiedzieć, że działa on jak naturalny probiotyk
Zakwas z buraków pozytywnie wpływa również na wygląd skóry, włosów i paznokci. Liczne, dobrze przyswajalne przez nasz ustrój składniki odżywcze wpływają na zmniejszenie wypadania włosów oraz poprawę ich kondycji, a także wzmocnienie płytki paznokcia.
Antyseptyczne właściwości zakwasu z buraka pomagają walczyć z trądzikiem na skórze twarzy oraz aktywnymi stanami zapalnymi. Napój wpływa na kondycję skóry, odporność, pracę jelit i ogólnie oczyszcza organizm. Warto go pić przez cały rok!