Być posiadaczem dobrego zakwasu, z którego powstanie pyszny chleb to dziś prawdziwa sztuka. Dlatego wychodze państwu naprzeciw i chce podzielić się z Wami moim ŻYWYM ZŁOTEM, czyli ŻYWYM zakwasem żytnim chlebowym. Warto wspomnieć, że zaczątek zakwasu, który oferuje do sprzedaży ma już kilka lat u mnie Przy jego pomocy powstał już nie jeden bochenek chleba który piekłem i piekę w domu dla całej rodziny. Zakwas jest starannie dokarmiany i kontrolowany przeze mnie. Powstaje poprzez wymieszanie mąki żytniej z wodą i zakwasem które pod wpływem czasu i odpowiedniej temperatury ulegają fermentacji. W wyniku zachodzącego procesu namnażają się jakże cenne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego. Zapobiegają one między innymi degradacji witamin oraz zwiększają wchłanianie substancji odżywczych. Ponadto pozwalają na uzyskanie produktów o charakterze prozdrowotnym.
Chleb na zakwasie ma mnóstwo zalet. W trakcie procesu fermentacji wytwarza się kwas mlekowy, który aktywuje enzymy trawienne, przez co przyspiesza działanie naszego układu pokarmowego. Zapobiega zaparciom i stymuluje proces wydalania. Zakwas hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, jednocześnie zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego. Nie trzeba wspominać, że chleb na zakwasie to szereg witamin i składników mineralnych, które organizm lepiej przyswaja. Chleb na zakwasie jest w szczególności zalecany osobom zmagającym się z cukrzycą. Wykazano bowiem, że przy tej jednostce chorobowej chleb na zakwasie nie powoduje nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Warto wspomnieć również, że zastosowanie zakwasu chlebowego do wypieku chleba poprawi zarówno jego teksturę i aromat, a także przedłuży świeżość.
Spiżarnia mazowiecka
Składniki:
mąka żytnia T720, woda
Sposób użycia:
Do dokarmiania i przygotowania zakwasu uzywamy mąki żytniej T720
<em>PRZYGOTOWANIE ZAKWASU DO WYPIEKU</em>
1. Rozpakuj zakwas, odmierz 150g,( pół/ pół) przełóż do czystego naczynia (miska, słoik) o pojemności 1 LITR i pozostaw go aż osiągnie temperaturę pokojową.
2. Pozostałą ( niewykorzystaną) część zakwasu włóż do lodówki. Lub zalej wodą w słoiku,rozmieszaj i słoik zakrec,taki zakwas włóż do lodowki- będzie uśpiony.
3. Dodaj mąkę żytnią TYP 720 ( zwykły chleb codzienny)
4. Dodaj wodę o temp. 32-35 stopni Celsjusza
Całosc w takich ilościach żeby po wyrośnięciu zakwasu było go na 1-2 chleby
5. Wymieszaj drewnianą łyżką i odstaw w ciepłe miejsce.
6. Po upływie ok. 10 godz z naszego zakwasu masz ok 0,5 kg zakwasu gotowego do użytku.
Zakwas wysyłam w woreczkach strunowych, łatwiej spakować i wyslac
Polecam