Zakwas z buraków
Zakwas z buraków to naturalny napój, powstający w wyniku fermentacji, mający swoje unikalne właściwości zdrowotne. Zdobywa on coraz większą popularność w kuchniach na całym świecie. Jego intensywny kolor oraz charakterystyczny, lekko kwaśny smak sprawiają, że jest nie tylko smacznym dodatkiem do potraw, ale także cennym źródłem składników odżywczych.
- poprawia trawienie
-wspomaga odchudzanie
-obniża poziom cukru we krwi
-wspomaga odporność organizmu
-działa oczyszczająco na organizm
-reguluje ciśnienie krwi, poprawia krążenie
-źródło witamin i minerałów
-poprawia wygląd skóry
-reguluję florę bakteryjną jelit
-korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi
Składniki: burak, woda, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól
* zarówno burak jak i czosnek wykorzystane do produkcji zakwasu, pochodzą z własnej ekologicznej uprawy
Dodatkowe informacje o produkcie:
Spożyć do 14 dni po otwarciu
Po otwarciu najlepiej przechowywać w lodówce
Dawkowanie 150-200ml dziennie
Zakwas niepasteryzowany, data ważności wynosi 3-4 miesiące
Zakwas buraczany w zależności od pory roku i przechowywania może gazować, zawierać osad i zmieniać swoją gęstość. Jest to zjawisko naturalne.
Buraki czerwone – właściwości oraz zdrowotne zalety
Buraki czerwone to warzywo, które od wieków cieszy się uznaniem w kuchniach na całym świecie. Ich intensywny kolor oraz charakterystyczny smak sprawiają, że nie tylko smacznym dodatkiem do potraw, ale także skarbnicą wartości odżywczych.
Buraki czerwone są bogate w witaminy i minerały. Zawierają witaminy
z grupy B, witaminę C, E, A, a także składniki mineralne, takie jak potas, magnez, żelazo, mangan. Ich intensywny kolor wynika z obecności betaniny, silnego przeciwutleniacza, który wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, przyczyniając się do ochrony organizmu przed chorobami układu krążenia oraz spowalniają procesy starzenia.
Jednym z najważniejszych składników buraków są azotany, które
po spożyciu przekształcają się w tlenek azotu. Tlenek azotu działa rozszerzająco na naczynia krwionośne, co może korzystnie wpływać
na ciśnienie krwi oraz poprawiać krążenie. Regularne spożywanie buraków może również wspierać wydolność organizmu, poprawiać kondycję, odporność , zwiększać energię i witalność organizmu, zabezpieczaćprzed skutkami stresu i przemęczenia.
Buraki mają także właściwości detoksykacyjne, wspierając funkcjonowanie wątroby oraz układu pokarmowego. Dzięki obecności błonnika, buraki pomagają w oczyszczeniu oraz utrzymaniu prawidłowej pracy jelit, zapobiegają zaparciom.