Naturalny ZAKWAS RAZOWY ŻYTNI DOMOWY AKTYWNY do pieczenia chleba
Wielu z nas w tych czasach zastanawia się nad samodzielnym pieczeniem chleba nie tylko dlatego, że taki chleb jest najsmaczniejszy ale także dlatego, że jest najzdrowzy.
Mój dom jest wolny od papierosów i czworonogów, a przy dokarmianiu i pakowaniu zakwasu stosuję absolutną higienę.
Do upieczenia chleba żytniego lub pszennego potrzebujesz oprócz zakwasu tylko mąkę, wodę i składniki polepszające smak (np sól, cukier, czarnuszka, kminek czy ziarna).
Do bezglutenowego chleba natomiast warto dodać jeszcze mąkę ziemniaczaną, siemię lniane i olej.
POMOC
Pieczesz swój pierwszy chleb na zakwasie? Nie wiesz, jak się do tego zabrać? Nie krępuj się mnie zapytać, chętnie pomogę!
Licytując na tej aukcji jedną sztukę otrzymasz:
- naturalny ZAKWAS RAZOWY ŻYTNI DOMOWY w postaci aktywnej.
- instrukcję dotyczącą dalszego postępowania z zakwasem (przesłaną e-mailem).
Zakwas ten natychmiast po otrzymaniu nadaje się do pieczenia chleba
INFORMACJE O ZAKWASIE NATURALNYM
Żywy domowy zakwas, to najzdrowszy i najsmaczniejszy ze spulchniaczy do wypieków.
Jest tani (łatwo go namnażać), niezawodny i bardzo prosty w hodowli. Psuje się tylko wtedy, gdy nie wiemy, co może mu zaszkodzić.
Mit, że pieczenie na zakwasie jest trudne, bierze się stąd, że aby wypieki się udawały, zakwas musi być dojrzały. Zakwas kilkutygodniowy, czy nawet kilkumiesięczny jest niestabilny - wypieki z niego rzadko się udają. Natomiast stary, stabilny zakwas - to gwarancja chleba o niezmiennej jakości. To jest tajemnica każdej piekarni.
Na tej właśnie aukcji dostaniesz żywy, dojrzały i stabilny zakwas oraz wiedzę, jak z niego korzystać w nieskończoność.
Po co używać akurat ZAKWASU?
Lista przyczyn jest bardzo długa, wymienię więc tylko najważniejsze.
- Wypieki pieczone na zakwasie są dużo zdrowsze i smaczniejsze, niż pieczone na jakimkolwiek innym spulchniaczu, nawet naturalnym - takim jak drożdże.
- Wypieki pieczone na zakwasie są spójne, nie kruszą się przy krojeniu.
- Chleb bierze swój charakterystyczny, chlebowy smak właśnie z zakwasu. Wszelkie "mieszanki" chlebowe zawierają zakwas suszony lub preparaty sztuczne, mające przypominać smak zakwasu.
- Wypieki upieczone na zakwasie można jeść na gorąco (nie spowodują dolegliwości żołądkowych tak, jak te drożdżowe).
- Wypieki upieczone na zakwasie nie mają substancji konserwujących, a jednak długo pozostają świeże.
- Przy antybiotykoterapii i drożdżycy chleb na zakwasie jest wskazany, w przeciwieństwie do chleba na drożdżach.
- Zakwas jest najtańszym ze spulchniaczy - rozmnaża się go w domu i bardzo łatwo, a można na nim piec nie tylko chleb, ale i ciasta.
- Pieczenie na zakwasie jest łatwe - wystarczy wiedzieć, jak to robić.
- Zakwas jedzony na surowo leczy zgagę i inne dolegliwości żołądkowe oraz uzupełnia dobroczynne szczepy flory bakteryjnej jelit, jeśli została ona zniszczona przez antybiotyki. Zastępuje więc drogie jogurty i probiotyki.
Co to jest ZAKWAS?
Żywy ZAKWAS, to bardzo korzystne dla człowieka bakterii, między innymi kwasu mlekowego, które spulchniają chleb.
Bakterie zakwasu nie tylko spulchniają chleb. Czynią one też mąkę razową znacznie lepiej strawną dla organizmu, a zjedzone na surowo - uzupełniają florę bakteryjną układu pokarmowego człowieka, zapobiegając zgadze i wzmacniając odporność człowieka. To dlatego wypieki zrobione na zakwasie można, w przeciwieństwie do tych zrobionych na drożdżach, spokojnie jeść natychmiast po upieczeniu - na ciepło, nie obawiając się problemów z żołądkiem.
Oczywiście samych bakterii nie da się hodować w domu bez odpowiedniego podłoża. Podłożem dla bakterii zakwasu jest mąka z wodą.
Zakwas dokarmia się mąką tylko wtedy, gdy jest nam potrzebny do upieczenia chleba. Pozostały czas może sobie spokojnie spędzić w lodówce, nie wołając "jeść" ;) .
Ile zakwasu potrzebuję?
Potrzebujesz małą łyżeczkę zakwasu (ok 5 g). Jest to wystarczająca porcja zakwasu, która po wymieszaniu z mąką i wodą zamieni tę mąkę w ciągu kilku godzin na zakwas. Jednak aby zakwas przetrwał drogę do Ciebie w najlepszej kondycji, pakuję go nieco więcej, ok 30g - jest to optymalna ilość, aby zakwas aktywny przetrwał transport.
Po dodaniu do niego na przykład 200g mąki i 200g wody i odczekaniu ok. 8 godzin uzyskujemy 400g nowego zakwasu, gotowego do pieczenia chleba.
Te 8 godzin jest orientacyjne - możemy ten czas przyspieszyć odpowiednią temperaturą.
Jaki zakwas wybrać?
Sprzedaję dwa typy zakwasu: Żytni razowy, bezglutenowy kukurydziany.
Żytni razowy jest uniwersalnym rodzajem zakwasu, ponieważ doskonale poradzi sobie z każdą mąką. Pozostałe dwa rodzaje zakwasu są przeznaczone dla osób, które są uczulone na gluten.
Zakwas żytni razowy domowy został wyhodowany przeze mnie wiele lat temu z czystej wody i mąki razowej, bez żadnych innych dodatków. Jest stabilny i daje zawsze udane wypieki.
Ponieważ od początku zakwas ten był prowadzony tylko na mące razowej, nadaje się on doskonale do rozkładania związków fitynowych zawartych w pełnych ziarnach mąki razowej. Sprzyja też temu procesowi długi czas wzrostu pieczywa. Dzięki temu chleb razowy zrobiony na takim zakwasie jest najzdrowszy.
Równie dobrze jednak zakwas ten można dokarmić na przykład mąką pszenną, aby otrzymać chleb biały.
W zasadzie na dowolnym zakwasie można upiec dowolny rodzaj chleba, a nawet słodkie ciasta. Jednak chleb rośnie tym lepiej, im bardziej jest podobny do mąki, z jakiej jest zrobiony zakwas. Zakwas można "przyzwyczaić" do przetwarzania innego rodzaju mąki. Najlepiej więc jest kupiony zakwas dokarmiać takim rodzajem mąki, z jakiej najczęściej będziemy piekli chleb.
Jednak w przypadku uczuleń (np na gluten lub kukurydzę) powinno się kupić zakwas z mąki, na którą nie jesteśmy uczuleni.
INSTRUKCJA a PORADNIK
Wraz z zakupionym zakwasem otrzymasz INSTRUKCJĘ, jak go wybudzić i jak z nim dalej postępować (wybudzać i rozmnażać). W instrukcji nie ma nic na temat samego pieczenia chleba, ponieważ zwykłe przepisy są dostępne w internecie, ale same przepisy to za mało, aby szybko opanować tę sztukę.
Szybko i łatwo nauczysz się pieczenia na zakwasie z mojego PORADNIKA.
Na innych moich aukcjach jest dostępny PORADNIK (ISBN 978-83-934477-1-8 - uwaga na podróbki!), który warto kupić, ponieważ zawiera nie tylko przepisy, ale i zebrane lata doświadczeń w pieczeniu chleba w automacie i roku doświadczeń z pieczenia chleba i ciast na zakwasie.
Dlaczego warto kupić zakwas u mnie:
- Najlepsza jakość. Zakwas kupuje się tylko raz, a potem wciąż się z niego korzysta - więc warto zadbać o to, żeby jego jakość była najlepsza;
- Czystość. Bardzo dbam o czystość zakwasów. Do zakwasu używam oddzielnych naczyń i sztućców wyparzanych w zmywarce. W całym moim mieszkaniu nie pali się papierosów, nie mamy też żadnych zwierząt. Zdaję sobie sprawę, jak ogromne znaczenie dla osoby nie tolerującej glutenu jest brak nawet śladowych ilości czegokolwiek innego w zakwasie, niż woda i mąka bezglutenowa;
- Gwarancja. Gdyby nie udało Ci się obudzić zakwasu, obiecuję Ci za cenę wysyłki wysłać następny starter;
- Wybór. Oferuję Ci zakwas żytni i bezglutenowy. Zakwasy są hodowane osobno i składają się wyłącznie z mąki, która jest podana w opisie oraz wody.
- Wiedza. U mnie możesz kupić bez dodatkowych kosztów wysyłki poradnik, który szybko i przystępnie nauczy Cię, jak piec na zakwasie. Zapewniam Cię, że to wiedza wynikająca z doświadczenia i wiele z jej tajników nie jest dostępnych w internecie; Wszystko sprzedaję ze szczegółową instrukcją;