Picie Gelatine Plus od MEGAMAX zawiera hydrolizat kolagenu, który ma niemal taki sam skład aminokwasowy jak ludzki kolagen w chrząstce. Własne białko kolagenowe występuje w organizmie człowieka przede wszystkim jako „białko strukturalne”, tak nazywa się substancję strukturalną odpowiedzialną przede wszystkim za struktury kości i chrząstki, ale także za wytrzymałość włosów i paznokci. Białka strukturalne nadają tkance łącznej wytrzymałość i elastyczność.
Znaczenie wapnia dla stabilności kości
Dzienne spożycie wapnia z pożywieniem powinno wynosić od 1000 do 1200 miligramów, ponieważ wapń jest szczególnie ważny dla stabilności kości. Nasze kości są największymi magazynami wapnia. Jeśli spożycie wapnia jest zbyt niskie, uwalnia się więcej hormonu przytarczyc, który usuwa zmagazynowany wapń z kości, aby udostępnić go organizmowi do innych celów. Dlatego też dzienne spożycie wapnia jest szczególnie ważne w zapobieganiu osteoporozie. Bogate w wapń jest mleko i jego przetwory, zwłaszcza sery takie jak Gouda, Emmentaler czy Edam.
Znaczenie manganu w metabolizmie
Mangan mineralny jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym biorącym udział we włączaniu wapnia do kości. Mangan odgrywa również rolę w tworzeniu tak zwanych mukopolisacharydów, które są ważne dla wspomagania tworzenia tkanek i kości. Ponadto ten pierwiastek śladowy jest składnikiem wielu enzymów, zwiększa wykorzystanie witaminy B1 i jest ważny dla produkcji insuliny i ochrony komórek. Wiele orzechów, produktów pełnoziarnistych, ale także mleko i kakao są szczególnie bogate w mangan.
Znaczenie aminokwasu L-cysteiny
L-cysteina to aminokwas zawierający siarkę, który odgrywa również ważną rolę w budowaniu metabolizmu. L-cysteina bierze udział w tworzeniu wiązań poprzecznych struktur białkowych poprzez tzw. mostki dwusiarczkowe (-SS-). Sprzyja to stabilności białek (strukturalnych). L-cysteina występuje również w wielu enzymach, na przykład w peroksydazie glutationowej, która działa jako „zmiatacz rodników” i ma za zadanie unieszkodliwiać wolne rodniki, które uważa się za odpowiedzialne za uszkodzenia komórek. L-cysteina jest materiałem wyjściowym do własnej produkcji glutationu, koenzymu A i tauryny w organizmie. Wieprzowina, kurczak, mleko i jaja są szczególnie bogate w L-cysteinę.