Sprzedam grzybek kombuczy ze starterem oraz porcję alg japońskich do wyrobu kefiru wodnego! Oba napoje są alkalizujące, napełnią Cię witaminami z grupy B, wspomogą procesy detoksyfikujące oraz zwiększą twoją odporność wzmacniając mikroflorę jelitową (potwierdzone badaniami naukowymi działanie prozdrowotne w przypadku osób z zespołem nieszczelnego jelita, wrzodami żołądka lub po antybiotykoterapii). Kefir wodny nawodni Cię i oczyści z metali ciężkich, a kombucza dzięki zawartości kwasu octanowego dodatkowo pomoże schudnąć.
Przygotowanie kombuchy to proces trwający ok 7-10 dni, natomiast kefir wodny jest gotowy w ciągu 1-2, po czym powtarzamy fermentację, a z czasem dzielimy się nadwyżką alg i grzybków herbacianych.
Kombucha - starter + grzybek kombuchy wlać do litrowego słoika z ochłodzoną mocną herbatą z 2-3 torebek, dodać 4,5-5,5 łyżek stołowych cukru, zakryć ściereczką i nie ruszać tydzień
Kefir wodny - oferuję porcję, z której można przyrządzić 1 litr kefiru. Należy wrzucić je do 1l wody z 3 łyżeczkami cukru i kilkoma rodzynkami. Polecam miętę dla smaku. Przykryć ściereczką i postawić w jasne ciepłe miejsce.
Po każdym skończonym procesie fermentacji, przepłukać algi/grzybek na sitku
NIE UŻYWAĆ METALOWYCH SZTUĆCÓW!