Zestaw na jedną porcję 1l kefiru z grzybka tybetańskiego oraz na 1l kombuczy
Prozdrowotne właściwości na choroby jelit, choroby wrzodowe żołądka, słabą odporność. Oczyszczają organizm z metali ciężkich (oba), alkalizują organizm, dostarczają witamin z grupy B (zwłaszcza grzybek tybetański - idealne dla wegetarian) oraz odżywiają bakterie przewodu pokarmowego jako naturalny prebiotyk! Kombucha dzięki zawartości kwasu octanowego dodatkowo wspomaga odchudzanie, natomiast kefir z grzybka tybetańskiego dostarcza dużą porcję wapnia oraz witaminy B12 (której często mamy niedobory, zwłaszcza, gdy ktoś nie je mięsa).
Przygotowanie kombuchy to proces trwający ok 7-10 dni, natomiast kefir jest gotowy w ciągu 1-2, po czym powtarzamy fermentację, a z czasem dzielimy się nadwyżką alg i grzybków herbacianych.
Kombucha - starter + grzybek kombuchy wlać do litrowego słoika z ochłodzoną mocną herbatą z 2-3 torebek, dodać 4,5-5,5 łyżek stołowych cukru, zakryć ściereczką i nie ruszać tydzień
Kefir z grzybka tybetańskiego- oferuję porcję, z której można przyrządzić 1 litr kefiru. Należy wrzucić ziarna do 1l mleka, przykryć ściereczką i postawić w jasne ciepłe miejsce.
Po każdym skończonym procesie fermentacji, przepłukać algi/grzybek na sitku
NIE UŻYWAĆ METALOWYCH SZTUĆCÓW!
Zestaw zawiera grzybka kombuczy ze starterem na 1l napoju oraz ziarna grzybka tybetańskiego na 1l kefiru.