Zestaw przyborów do domowego wyrobu sera. Dla wszystkich chcących zrobić ser miękki lub półtwardy. Dla początkujących i zorientowanych w rzemiośle.
Skład zestawu:
• Garnek ze stali nierdzewnej o podstawie fi25 i pojemności użytecznej 10 litrów (np na 1kg sera typu Gouda)
• Forma Corimbo Liso 1,1 kg - fi14 x 10 cm (z pokrywą dociskową do serów prasowanych)
• 2 Formy Camembert duża: 11/11/11 cm Coquard (przelotowe)
• 6 kompletów form GAP Food Additives - Wymiary: wysokość 5,2 cm, fi u góry 9 cm, fi u dołu 8,1 cm (forma zasadnicza + nadstawka, używane do serów St Marcellin). Wymagają nabrania zręczności przy przewracaniu. Nie ma tego problemu przy formowaniu serów parzonych Halloumi ponieważ ziarno jest zwięzłe.
• Pojemnik do dojrzewania serów np. z porostem pleśni. Chroni sery w lodówce przed nieporządanymi bakteriani. Powierzchnia użyteczna 34x24,5 cm (na sześć serków z formy GAP).
BONUS: Dla dokonujących zakupu do 10 listopada dodam:
• 4 maty specjalistyczne 25x25 cm białe
• nóż serowarski do krojenia skrzepu (długość użyteczna 30 cm);
• 4 maty adoptowane o różnych rozmiarach - zielone
• taca adoptowana, plastikowa, do ociekania serów, biała pow użyteczna 25x36 cm
• termometr - może się przydać tylko przy początkowej nauce pracy ze skrzepem. W dalszej pracy trzeba sobie kupić termometr certyfikowany z bagnetem lub sondą.
Wszystkie przybory będą przydatne i niezbędne do pracy z różnymi gatunkami sera. Zestaw pozwala na wytwarzanie serów miękich takich jak wspomniane Saint Marcellin, Camembert, parzonych Halioumi, półtwardych typu Gouda, serów z porostem pleśni lub bez.
Zestaw jest niezbędnikiem do przygody z serowarstwem i kluczem do włanych wyrobów ze SMAKIEM.
Zestaw posiada ślady użytkowania ale jest bez uszkodzeń.
Dla początkujących mogę służyć poradą i przepisami.