O przedmiocie

Ziele angielskie to wysuszone owoce korzennika lekarskiego. Wbrew sugerującej pochodzenie nazwie ziele angielskie w dużej części sprowadzane jest do Europy z terenów Ameryki Środkowej. Choć na terenie naszego kontynentu po raz pierwszy pojawiło się dopiero w XVI wieku to od razu zyskało wielką popularność, którą cieszy się do dzisiaj.

Aztekowie przyprawiali zielem angielskim swój czekoladowy napój. Przyprawa ta posiada korzenny aromat, przypominający goździki i charakteryzuje się ciepłą, owocową nutą. Posiada ono w swoim składzie olejki eteryczne, które są odpowiedzialne za charakterystyczny zapach rośliny. Są to nuty gorzkie i ostre, które idealnie podkreślają smak potraw i przypisuje im się działanie rozgrzewające. Ziele angielskie jest bardzo popularne na Bliskim Wschodzie, gdzie z powodzeniem zastępuje również pieprz i sól.

   

Ziele angielskie ziarno - symbol kuchni polskiej?

Ziele angielskie z pewnością poznałeś już w czasach dzieciństwa. Świąteczny bigos, tradycyjny żurek czy barszcz czerwony przygotowany przez mamę lub babcię wzbogacony był bowiem z pewnością o tą przyprawę. Na przestrzeni wieków wpisała się ona w polską kuchnię na tyle, że stanowi jeden z nieodłącznych dodatków w przepisach wielu dań.

Ziele angielskie ziarno stosuje się jako dodatek do ciężkostrawnych potraw na bazie kapusty, a także domowych przetworów takich jak np. ogórki kiszone. Stanowi niezastąpiony składnik marynat i mięs konserwowych. Ziarno ziela angielskiego można dodać także do kompotów, ciast, likierów, a nawet do naleśników, ze względu na ciepły, korzenny aromat.

Sposób użycia

Użycie ziele angielskiego w formie ziaren w niczym nie różni się od stosowania zmielonej wersji. Należy jedynie dodać odpowiednią ilość ziaren do potrawy podczas gotowania, pieczenia lub smażenia. W tym przypadku jednak wysoka temperatura nie odgrywa aż tak dużej roli, bowiem ziele angielskie nie utraci swoich właściwości i walorów smakowych.

Ziele angielskie to doskonały dodatek o wszechstronnym zastosowaniu bez względu na to w jakiej formie będzie używany. Ziarna podobnie jak pieprz można zmielić w młynku bezpośrednio przed dodaniem do potrawy.

Informacje dodatkowe:

  • Stosowanie: Ziele angielskie można zmielić w młynku lub dodać ziarna bezpośrednio do potrawy. Wystarczy dodać przyprawę według własnych preferencji.

  • Składniki: 100% ziele angielskie.

  • Forma: jednorodne

  • Zastosowanie: do zup, do wędlin i domowych wyrobów, do dań jednogarnkowych, do ryb, do sosów i marynat

  • Kształt: ziarno

  • - w tym cukry: 0 g.

  • - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,6 g.

  • Białko: 6,1 g

  • Błonnik: 22 g

  • Sód: 0,19 g

  • Tłuszcz: 8,7 g.

  • Wartość energetyczna kcal: 263 kcal

  • Wartość energetyczna kJ: 1102 kJ

  • Węglowodany: 72 g.

  • Opis towaru: Ziele angielskie jest doskonałym dodatkiem do ciężkostrawnych potraw, zup, sosów czy domowych przetworów takich jak na przykład ogórki kiszone. Charakteryzuje się silnym, korzenno-ostrym aromatem i piekącym smakiem.

Stan Nowy
Kod producenta 31,03,2026
Marka Planteon
Waga 500 g
EAN (GTIN) 5902605240711
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: b647ec7e-c8f1-4701-a2f2-7d60ad4cb36e

Podobne wyszukiwania