BalanceTest
BalanceTest jest testem suchej kropli krwi, którego dokładność potwierdzona w badaniach klinicznych odpowiada dokładności pomiarów stężenia kwasów tłuszczowych w próbkach krwi żylnej. Test wymaga jedynie pobrania kilku kropli krwi z opuszki palca i naniesienia ich na bibułę filtracyjną, a cała procedura zajmuje mniej niż minutę. Laboratorium VITAS Analytical Services przeprowadza anonimowo analizę stężenia 11 kwasów tłuszczowych we krwi z pewnością pomiaru na poziomie 98%. Następnie, po upływie około 20 dni wynik jest wyświetlany na stronie internetowej zinzinotest.com wraz ze informacjami szczegółowymi obejmującymi m.in. równowagę kwasów tłuszczowych omega-6:3, zawartość kwasów tłuszczowych omega 3 oraz profil ochrony kwasów tłuszczowych.
• Łatwy w użyciu test do samodzielnej analizy suchej kropli krwi
• Mierzy poziom 11 kwasów tłuszczowych we krwi
• Dostarcza dane o balansie Omega-6:3
JAK TO DZIAŁA?
Należy wykonać pierwszy BalanceTest, a następnie zacząć odrazu przyjmować dzienną dawkę produktów Zinzino Balance. Następnie kontynuować przyjmowanie produktów Balance zgodnie z zaleceniami przez 120 dni, a następnie wykonać drugi BalanceTest, aby dowiedzieć się, jak zmienił się profil kwasów tłuszczowych.
CO MIERZYMY ?
Test mierzy poziom 11 kwasów tłuszczowych, w tym nasycone, jednonienasycone (Omega-9) i wielonienasycone (Omega-6 i Omega-3) kwasy tłuszczowe. Poszczególne wartości kwasów tłuszczowych są przedstawiane w tabeli i wyrażone jako procent wszystkich zmierzonych kwasów tłuszczowych. Dla porównania w tabeli średni zakres dla każdego kwasu tłuszczowego (na
podstawie danych uzyskanych od dużej grupy osób stosujących zbilansowaną dietę) przedstawiono jako wartość docelową. Mierzone są poziomy następujących kwasów tłuszczowych:
• Kwas palmitynowy, tłuszcz nasycony
• Kwas stearynowy, tłuszcz nasycony
• Kwas oleinowy, Omega-9
• Kwas linolowy, Omega-6
• Kwas alfa-linolenowy, Omega-3
• Kwas gamma-linolenowy, Omega-6
• Kwas dihomo-gamma-linolenowy, Omega-6
• Kwas arachidonowy (AA), Omega-6
• Kwas eikozapentaenowy (EPA), Omega-3
• Kwas dokozapentaenowy (DPA), Omega-3
• Kwas dokozaheksaenowy (DHA), Omega-3
NIEZALEŻNE LABORATORIUM
Test jest analizowany przez niezależne laboratorium z certyfikatem GMP. Fakt, że Vitas posiada certyfikat GMP, oznacza, że przestrzega dobrych praktyk produkcyjnych. Jest to kontraktowe laboratorium do analizy chemicznej z 25-letnim doświadczeniem, zapewniające wysokiej jakości analizy chromatograficzne w oparciu o najnowszą wiedzę i technologię. Do testu krwi dołączony jest identyfikator BalanceTest, który tylko Ty możesz zobaczyć. Ani laboratorium, ani Zinzino nie wie, kto przesłał test. Na zinzinotest.com wyniki są wyświetlane po wprowadzeniu identyfikatora BalanceTest. Po wypełnieniu ankiety uzyskuje się dostęp do pełnej analizy. Bez wypełniania ankiety można zobaczyć tylko ogólny wynik balansu.
CERTYFIKOWANY ZESTAW TESTOWY
Zinzino Dried Blood Spot Test posiada certyfikat zgodności z europejskim rozporządzeniem 98/79/EB w sprawie wyrobów medycznych do diagnostyki in vitro (IVD). Oznacza to, że test i
wszystkie jego elementy są zgodne z obowiązującymi przepisami i regulacjami, a zatem posiada znak CE.
WSPÓŁCZYNNIK OMEGA-3
Współczynnik Omega-3 to podsumowanie wartości procentowych dwóch morskich kwasów tłuszczowych Omega-3 EPA i DHA. Łączny poziom powinien wynosić co najmniej 8%, ale pożądane są wyższe wartości, np. 10%. Kwasy omega-3 wiążą się z wieloma korzyściami, ponieważ stanowią główny budulec naszych komórek. Kwas EPA jest dominujący we krwi, mięśniach i tkankach, a DHA – w mózgu, nasieniu i oczach.
BALANS OMEGA-6:3
Balans oblicza się, dzieląc wartość procentową AA przez wartość procentową EPA (AA/EPA), która jest następnie wyrażana jako wartość balansu, na przykład 3:1. Wartość balansu Omega-6:3 w organizmie powinna wynosić poniżej 3:1. Jeśli wartość ta przekracza 3:1, zmiana diety będzie dla Ciebie korzystna. Zachowanie niskiego balansu między Omega-6 a Omega-3 jest ważne w procesie prawidłowego rozwoju komórek i tkanek (homeostazy). Pomaga organizmowi zwalczać stany zapalne.
PŁYNNOŚĆ BŁONY KOMÓRKOWEJ
Płynność oblicza się, dzieląc wartość procentową dwóch tłuszczów nasyconych przez wartość procentową dwóch kwasów Omega-3. Wartość płynności jest zatem zdefiniowana jako (PA + SA)/(EPA + DHA), a wynik wyraża się jako wskaźnik płynności, na przykład 3:1. Jeśli wartość płynności jest mniejsza niż 4:1, oznacza to, że w błonach komórkowych jest wystarczająca płynność. Im więcej nasyconych kwasów tłuszczowych znajduje się w błonie komórkowej, tym bardziej jest ona sztywna. I odwrotnie — im więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych znajduje się w błonie komórkowej, tym bardziej jest ona płynna. Skład błony komórkowej i jej budowa jest niezwykle ważna dla zdrowia komórek, a więc także całego organizmu. Z jednej strony błona komórkowa musi być wystarczająco sztywna, by stanowić stabilną podstawę dla komórek. Z drugiej zaś strony musi być wystarczająco płynna, by przepuszczać do wewnątrz składniki odżywcze i usuwać niepotrzebne produkty.