Wybraliśmy trzy nasze najbardziej popularne i uniwersalne żywe, niepasteryzowane octy, aby stworzyć oryginalny zestaw prezentowy, który przyda się w każdej kuchni.
Zestaw zawiera żywy ocet cydrowy (jabłkowy), żywy ocet z malin i żywy ocet z czarnej porzeczki, każdy po 250 ml, zapakowany w pachnącym ręcznie koszonym sianie, eko-pudełku, zawiązany sznureczkiem i zalakowany.
Żywy Ocet Cydrowy (Jabłkowy) – 250 ml
Nasz ocet cydrowy to idealne połączenie tradycyjnych odmian jabłek, zarówno słodkich, jak i cierpkich, w celu naturalnego uzyskania pożądanego poziomu słodkości i kwasowości. Ocet cydrowy pochodzi wyłącznie z czystego, świeżego soku jabłkowego z sadów w Dolinie Dunajca. W jego produkcji nie używamy jakichkolwiek dodatków (wody, cukru). Ocet cydrowy potrzebuje czasu, aby przejść przez złożony dwuetapowy proces naturalnej fermentacji i natleniania się aż osiągnie idealny stopień kwasowości. Cały proces trwa kilkanaście miesięcy. Nasz sposób produkcji wzorujemy na tradycyjnych metodach i recepturach używanych w Stanach Zjednoczonych, Kornwalii (Anglii) i Normandii (Francja). Ocet cydrowy ma świeży jabłkowy zapach i delikatnie złotą barwę.
Smak - Niezaprzeczalnie jabłkowy, słodkawy
Żywy Ocet z Malin – 250 ml
Do produkcji żywego octu z malin używamy tradycyjną polską odmianę owoców „Polana” z dodatkiem wyjątkowo słodkiej odmiany „Polesie”. Późnym latem, bo dopiero wtedy maliny rosnące w terenach górzystych Doliny Dunajca osiągają pełny smak, są one ręcznie zbierane i tłoczone, po czym przechodzą długą, dwustopniową fermentację, przy użyciu tradycyjnej metody orleańskiej. Ocet z malin po wielu miesiącach leżakowania uzyskuje klarowny, bogaty, czerwony kolor i intensywny malinowy zapach.
Smak - Słodkawy, niezaprzeczalnie malinowy.
Żywy Ocet z Czarnej Porzeczki – 250 ml
Stare odmiany czarnej porzeczki wciąż obfitują na słonecznych zboczach Doliny Dunajca. W środku lata są one ręcznie zbierane i tłoczone, po czym przechodzą długą, dwustopniową fermentację, przy użyciu tradycyjnej metody orleańskiej. Ocet z czarnej porzeczki potrzebuje co najmniej 2 lata, aby uzyskać klarowny, bogaty, głęboki czerwony kolor i pozwolić na połączenie złożonego bukietu smaków.
Smak - Wyrazisty, pieprzowy, intensywnie owocowy.
Przechowanie octu
Przechowywać szczelnie zakorkowane, w ciemnym, chłodnym miejscu. Można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Ocet zawiera żywe kultury bakterii octowych co może spowodować powstanie „matki octowej”. Jest to naturalny, bezpieczny i zdrowy proces. Jeżeli w butelce powstanie matka, można ocet przepuścić przez drobne sitko przed użyciem.
Zaświadczenie Sanepidu Nr 290.2018