Oferuję:
- ziarna grzybka 30 g. (3 x 10 gram)
- ulotka informacyjna
GRZYBEK TYBETAŃSKI - co to jest?
Inaczej zwany jako grzybek kefirowy, tybetański, ziarna kefirowe - ziarna dodane do mleka powodują rozpoczęcie procesu fermentacji, w wyniku czego powstaje kefir, którego dobroczynne właściwości są doceniane od tysiącleci przez tybetańskich mnichów i nie tylko. Ziarna wyglądem przypominają różyczki kalafiora. Mają średnicę od około 0,2 do 2 cm.
HODOWLA:
- ziarna zalewamy mlekiem,
- słoik przykrywamy gazą/ściereczką,
- odstawiamy na 24h w temp. pokojowej
- po 24h przelewamy przez plastikowe sitko (uzyskany w ten sposób kefir przechowujemy w lodówce do 24h),
- ziarna płuczemy pod bieżącą wodą aby usunąć resztki kefiru,
- powtarzamy cykl.
PROPORCJE:
10 gram / kubek mleka 250 ml
30 gram / wystarczy do słoika "litrowego" (typowy o poj. 900 ml)
DOSTĘPNE FORMY WYSYŁKI:
- InPost,
- DPD,
- Orlen,
- Poczta Polska.
*) Grzybek tybetański nie jest suplementem diety, oraz lekiem w myśl "art. 29 ust 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia".