Kultowa książka kucharska XIX-wiecznej autorki poradników kulinarnych, Lucyny Ćwierczakiewicz (1826-1901). Zawiera porady, przepisy kulinarne do wypróbowania i skosztowania, niektóre bardzo niezwykłe! Prawdziwa biblia dla Miłośników dobrej kuchni, mięsożernych i wegetarian! Kopalnia wiedzy, jak gotowali i odżywiali się nasi dziadowie.
Wydanie 21 z 1911 roku, oryginalne!
Nakład i własność Jana Fiszera, Warszawa,
Nowy Świat.
Stan dobry +. Tylko tyle tylko ze względu na brak 64 pierwszych stronic, grzbietu i okładki z tylu. Lico wyblakłe, poprzecierane, z ubytkami na brzegach i rogach.
Blok zwarty, stronice pożółkłe, lecz czyste. Nieliczne wystrzępione na rogach i brzegach.
Urocza lektura, mimo braków!
Wymiary: 12,5 cm x 19 cm.
W PREZENCIE oferuję reprint z 1990 r. równie fascynującej książki autorstwa Marty Norkowskiej (1872-1930) NAJNOWSZA KUCHNIA WYTWORNA I GOSPODARSKA, zawierająca 1249 przepisów gospodarskich, z uwzględnieniem kuchni jarskiej z illustracyami.
Wydanie powiększone.
Warszawa 1904, Gebethber i Wolff, Kraków - Gebethner i Spółka.
500 stron. Wymiary: 14,3 cm x 20 cm x 2,4 cm. Oprawa miękka.
Stan prawie idealny. Egzemplarz nie był używany, tylko ostrożnie rozchylany w celu wykonania powyższych zdjęć. Jedynie okładka i blok na brzegach są troszeczkę przykurzone, a lico podgięte w prawym górnym rogu.