O przedmiocie

NATURALNY ZAKWAS CHLEBOWY
aktywny, żytni
400 g

Zakwas może posłużyć do pieczenia zdrowego domowego chleba. Naturalny, aktywny zakwas żytni, który jest w pełni zdolny do pieczenia pysznego i zdrowego chleba, bez drożdży i chemii.

OFERTA DOTYCZY:
- porcja ok. 400 gram silnego, aktywnego zakwasu żytniego
- ulotka papierowa z informacjami, opisem hodowli, instrukcjami, oraz przepisami
- obsługa po-zakupowa w przypadku pytań, niejasności

ZAKWAS:
- wiek: ~12 lat
- typ: żytni
- rodzaj: aktywny
- składniki: mąka żytnia typu 2000, woda
- opakowanie: 1 woreczek 400 g

Oferowany zakwas od razu jest gotowy do działania (jest aktywny), nie jak zakwas suszony, który potrzebuje nawet kilkunastu dni do uzyskania swojej pełnej sprawności w spulchnianiu chleba.

Żyj i odżywiaj się zdrowo! Piecz i jedz chleb z własnego wypieku.

ZAKWAS, CO TO JEST?

Cała „magia” tkwi w zakwasie – czyli mieszance mąki i wody w odpowiednich proporcjach, która pozostawiona w temperaturze 25-30°C zaczyna „pracować”.

Zakwas to w uproszczeniu mieszanka szczepów „dzikich” drożdży i bakterii kwasu mlekowego, która powstaje poprzez wymieszanie mąki z wodą i odstawienie na kilka dni, w czasie których zachodzi fermentacja.

Dzikie drożdże obecne w zakwasie odpowiadają za pulchność chleba, a bakterie, głównie z rodzaju Lactobacillus, za smak pieczywa. Można je spotkać wszędzie: na nasionach, ziarnach, owocach, warzywach.

Do przygotowania zakwasu nie używa się białej mąki, ponieważ proces oczyszczania pozbawia ją składników odżywczych niezbędnych do mnożenia się drożdży i bakterii. Używa się mąk pełnoziarnistych o dużym rozdrobnieniu, typu 1850, 2000.

PIECZYWO NA ZAKWASIE

Pieczywo na zakwasie jest nie tylko smaczne, ale też zdrowsze od tego na drożdżach. W zakwasie, czyli mieszaninie mąki i wody, które fermentują pod wpływem temperatury, rozwijają się dzikie drożdże oraz bakterie kwasu mlekowego. Są to takie same bakterie jak te, które występują w jogurcie, kefirze, ogórkach kiszonych i kapuście kiszonej. I to właśnie dzięki tym bakteriom zakwas sprawia, że chleb ma wyjątkowe prozdrowotne właściwości. Dzięki nim poprawia się flora bakteryjna w przewodzie pokarmowym oraz podnosi się odporność, a witaminy zawarte w ukwaszonym cieście takie jak B1, B2, B6, kwas foliowy oraz pierwiastki magnez i cynk lepiej się przyswajają. Taki chleb będzie jeszcze zdrowszy, gdy dodamy do niego pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, czarnuszkę czy nasiona chia.

ZALETY PIECZYWA NA ZAKWASIE

- pomaga odbudować naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego
- ma niższy indeks glikemiczny niż w przypadku pieczywa na drożdżach
- dłużej utrzymuje świeżość (nawet do 10 dni)
- pomaga wyeliminować częste dolegliwości trawienne (np. zaparcia)
- zawiera liczne minerały
- i wiele wiele innych

  • Stan: Nowy
  • Nazwa handlowa: zakwas żytni aktywny
  • Kod producenta: zz400
  • Marka: Mąka Łowicka
  • Rodzaj: mąka żytnia
  • Waga: 400 g
  • Cechy dodatkowe: ekologiczne
  • Certyfikat: brak
  • Produkt nie zawiera: drożdży, konserwantów
  • Waga produktu z opakowaniem jednostkowym: 0.6 kg
  • Stan opakowania: oryginalne
  • Typ: 2000
  • Stan: Nowy
  • Nazwa handlowa: zakwas żytni aktywny
  • Kod producenta: zz400
  • Marka: Mąka Łowicka
  • Rodzaj: mąka żytnia
  • Waga: 400 g
  • Cechy dodatkowe: ekologiczne
  • Certyfikat: brak
  • Produkt nie zawiera: drożdży, konserwantów
  • Waga produktu z opakowaniem jednostkowym: 0.6 kg
  • Stan opakowania: oryginalne
  • Typ: 2000
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 1196ce4b-57f6-4913-8973-40580d017e66

Mąka i mieszanki chlebowe

Bargły  
(6)
Gorlice  
(5)
Serniki  
(4)
Wadowice  
(3)
Kosakowo  
(3)
Radomsko  
(3)
Czechy  
(3)
Staszów  
(3)
Gdynia  
(3)
Orzechówka  
(2)
Krępice  
(2)
Radecz  
(2)
Legionowo  
(2)
Grzmiąca  
(2)
Tarnowskie Góry  
(2)
Żory  
(2)
Radom  
(2)
Działoszyn  
(2)
Żegocina  
(2)
Strzelin  
(2)
Jaszkowa Dolna  
(2)
Józefów  
(2)
Wieliczka  
(2)
Urszulin  
(2)
Jarosław  
(1)
Wielkie Drogi  
(1)
Bytom  
(1)
Sieroniowice  
(1)
Trątnowice  
(1)
Krajenka  
(1)
Radzionków  
(1)
Piotrków Trybunalski  
(1)
Wiślica  
(1)
Strawczyn  
(1)
Bochnia  
(1)
Czarna Woda  
(1)
Nowy Kazanów  
(1)
Gołocice  
(1)
Strzelce Opolskie  
(1)
Bielsko-Biała  
(1)
Bydgoszcz  
(1)
Żyznów  
(1)
Biskupnica  
(1)
Jerzmanowice  
(1)
Wrocław  
(1)
Międzybrodzie Bialskie  
(1)
Przybyszew  
(1)
Opole  
(1)
Łodygowice  
(1)
Wągrowiec  
(1)
Błażowa  
(1)
Rozogi  
(1)
Lipa  
(1)
Namysłów  
(1)
Sadowne  
(1)
Babimost  
(1)
Sosnowiec  
(1)
Podładzin  
(1)
Świdnik  
(1)
Piaseczno  
(1)
Mrągowo  
(1)
Sanniki  
(1)
Świeradów-Zdrój  
(1)
Tuczki  
(1)
Bogoniowice  
(1)
Huta Gogołowska  
(1)
Rawa Mazowiecka  
(1)
Gogołów  
(1)
Kłodzko  
(1)
Kruszwica  
(1)
Lubenia  
(1)
Łańcut  
(1)
Szczecin  
(1)
Kielce  
(1)
Kamień  
(1)
Garbów  
(1)
Będziemyśl  
(1)
Strzyżowice  
(1)
Aleksandrów Kujawski  
(1)
Boguchwała  
(1)
Gdańsk  
(1)
Andrychów  
(1)
Turobin  
(1)
Tokarnia  
(1)
Jaworze  
(1)
Krasne  
(1)
Konin  
(1)
Parzniew  
(1)
Słomniki  
(1)
Stróże  
(1)
Suwałki  
(1)
Włocławek  
(1)
Rudna Wielka  
(1)
Dobrowoda  
(1)
Lubomino  
(1)
Olszówka  
(1)