NATURALNY ZAKWAS CHLEBOWY
aktywny, żytni
400 g
Zakwas może posłużyć do pieczenia zdrowego domowego chleba. Naturalny, aktywny zakwas żytni, który jest w pełni zdolny do pieczenia pysznego i zdrowego chleba, bez drożdży i chemii.
OFERTA DOTYCZY:
- porcja ok. 400 gram silnego, aktywnego zakwasu żytniego
- ulotka papierowa z informacjami, opisem hodowli, instrukcjami, oraz przepisami
- obsługa po-zakupowa w przypadku pytań, niejasności
ZAKWAS:
- wiek: ~12 lat
- typ: żytni
- rodzaj: aktywny
- składniki: mąka żytnia typu 2000, woda
- opakowanie: 1 woreczek 400 g
Oferowany zakwas od razu jest gotowy do działania (jest aktywny), nie jak zakwas suszony, który potrzebuje nawet kilkunastu dni do uzyskania swojej pełnej sprawności w spulchnianiu chleba.
Żyj i odżywiaj się zdrowo! Piecz i jedz chleb z własnego wypieku.
ZAKWAS, CO TO JEST?
Cała „magia” tkwi w zakwasie – czyli mieszance mąki i wody w odpowiednich proporcjach, która pozostawiona w temperaturze 25-30°C zaczyna „pracować”.
Zakwas to w uproszczeniu mieszanka szczepów „dzikich” drożdży i bakterii kwasu mlekowego, która powstaje poprzez wymieszanie mąki z wodą i odstawienie na kilka dni, w czasie których zachodzi fermentacja.
Dzikie drożdże obecne w zakwasie odpowiadają za pulchność chleba, a bakterie, głównie z rodzaju Lactobacillus, za smak pieczywa. Można je spotkać wszędzie: na nasionach, ziarnach, owocach, warzywach.
Do przygotowania zakwasu nie używa się białej mąki, ponieważ proces oczyszczania pozbawia ją składników odżywczych niezbędnych do mnożenia się drożdży i bakterii. Używa się mąk pełnoziarnistych o dużym rozdrobnieniu, typu 1850, 2000.
PIECZYWO NA ZAKWASIE
Pieczywo na zakwasie jest nie tylko smaczne, ale też zdrowsze od tego na drożdżach. W zakwasie, czyli mieszaninie mąki i wody, które fermentują pod wpływem temperatury, rozwijają się dzikie drożdże oraz bakterie kwasu mlekowego. Są to takie same bakterie jak te, które występują w jogurcie, kefirze, ogórkach kiszonych i kapuście kiszonej. I to właśnie dzięki tym bakteriom zakwas sprawia, że chleb ma wyjątkowe prozdrowotne właściwości. Dzięki nim poprawia się flora bakteryjna w przewodzie pokarmowym oraz podnosi się odporność, a witaminy zawarte w ukwaszonym cieście takie jak B1, B2, B6, kwas foliowy oraz pierwiastki magnez i cynk lepiej się przyswajają. Taki chleb będzie jeszcze zdrowszy, gdy dodamy do niego pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, czarnuszkę czy nasiona chia.
ZALETY PIECZYWA NA ZAKWASIE
- pomaga odbudować naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego
- ma niższy indeks glikemiczny niż w przypadku pieczywa na drożdżach
- dłużej utrzymuje świeżość (nawet do 10 dni)
- pomaga wyeliminować częste dolegliwości trawienne (np. zaparcia)
- zawiera liczne minerały
- i wiele wiele innych