O przedmiocie

Dobre bakterie zawarte w preparacie PRObio – szczepy probiotyczne: Lactobacillus paracasei, Lactobacillus rhamnosus w formie otoczkowanej zasiedlają przewód pokarmowy oraz obniżają jego pH. Działanie probiotyków prowadzi do kompetycyjnego wykluczenia, które następuje w wyniku sprawniejszego konkurowania o substraty i wytwarzanie metabolitów hamujących wzrost warunkowo patogennych mikroorganizmów, kompetencyjną adhezję do nabłonka jelita oraz modulację odpowiedzi immunologicznej zapobiegającej zakażeniom komórek nabłonka jelitowego.
Technologia produkcji mikrokapsułkowanych probiotyków ma unikatowy charakter, z uwagi na połączenie w jednym produkcie:
– PREbiotyku,
– PRObiotyku,
– POSTbiotyku,
oraz ochrony zapewnianej przez otoczkę polisacharydowo-lipidowo-proteinową.

Funkcję prebiotyczną pełnią oligosacharydy tworzące częściowo matrycę kapsułki i jej powłokę. Z jednej strony pełnią one funkcję technologiczną i ochronną wobec biomasy bakteryjnej, a z drugiej, po podaniu preparatu, stanowią one naturalne źródło węgla i innych substancji odżywczych dla bakterii.
Jako probiotyk wykorzystywana jest biomasa komórek bakterii namnażanych w unikatowym procesie, na podłożu półstałym, z wykorzystaniem zabiegów adaptacyjnych (szoku termicznego i osmotycznego), które aktywują naturalne mechanizmy odpornościowe komórek. Dzięki temu, w połączeniu z działaniem ochronnym kapsułki, biomasa bakteryjna uzyskuje dobrą stabilność w procesie konfekcjonowania i przechowywania preparatu.
Jednocześnie w skład kapsułki wchodzą wszystkie naturalne substancje stosowane do namnażania biomasy oraz wytworzone przez bakterie metabolity – tzw. postbiotyki. Są to substancje aktywne, przede wszystkim działające jako molekuły sygnałowe, w tym np. cytokiny aktywujące syntezę białek połączeń ścisłych jelita, odpowiedzialnych za szczelność jelit, czy też aktywujące system immunologiczny.
Preparaty są standaryzowane pod względem liczebności bakterii, a wszystkie szczepy namnażane są osobno, w niezależnym procesie i w wypadku preparatów wieloszczepowych łączone dopiero w gotowym produkcie.
Dzięki obecności substancji o charakterze postbiotyków, organizm wykrywa preparat natychmiast po podaniu i już wówczas zaczyna się działanie preparatu – nie jest wymagany czas aktywacji, jak ma to miejsce w wypadku typowych preparatów, zawierających jedynie biomasę. Niezależnie biomasa bakteryjna jest zawarta w preparacie i dodatkowo preparat działa jak wszystkie inne. Przewagą jest jednak stała, wysoka zawartość metabolitów wytworzonych w trakcie ściśle kontrolowanego procesu, w optymalnych warunkach podłoża i dostępności składników odżywczych dla bakterii. Metabolity te nie zawsze z jednakową wydajnością są wytwarzane przez bakterie aktywowane dopiero po podaniu, w warunkach przewodu pokarmowego, gdzie narażone są na liczne stresy środowiskowe oraz konkurencję ze strony innych mikroorganizmów. W zależności od warunków w jakie trafiają w jelicie, obecności różnych składników diety, czas aktywacji i jej intensywność bywają różne. W naszym wypadku jesteśmy pewni, że preparat będzie rozpoznany natychmiast i zostaną zachowane odpowiednie proporcje między poszczególnymi szczepami baterii. Jednocześnie organizm – komórki jelita itp. rozpoznając pewne substancje, podobnie jak mikrobiom jelitowy bytujący w jelitach dotychczas, odbiera od razu sygnał, iż ma doczynienia z dużą populacją pewnych bakterii (szczepu podanego jako probiotyk), co również jest nie bez znaczenia w kontekście zjawiska tzw. Quorum sensing, czyli komunikacji bakterii. Z tego względu działanie preparatu probiotycznego jest zintensyfikowane i wspomagane.
Mikrokapsułki wytwarzane w jednoetapowym procesie są wyjątkowo małe, szczelne i posiadają regularne kształty kuliste. Jednocześnie drobiny preparatu, będące kulistymi kapsułkami skutecznie chronią swoją zawartość przed oddziaływaniem tlenu atmosferycznego oraz wilgoci, na które preparaty probiotyczne, a zwłaszcza postać liofilizowana proszku o porowatej, nieregularnej strukturze, są wyjątkowo wrażliwe. Ta unikatowa właściwość pozwala również uzyskać na bazie materiału stabilną zawiesinę, która łatwo daje się dozować za pomocą pompek lub pipet. Mieszanina nie rozwarstwia się, ani nie osiada z biegiem czasu przechowywania preparatu, a dozowana dawka probiotyku i substancji towarzyszących jest zawsze precyzyjnie odmierzoną i taka sama. Nie zachodzi również proces “samo-rozsortowania” w produktach sypkich o szerokim rozkładzie frakcji, wynikającym ze zróżnicowanego jakościowo składu, co ułatwia konfekcjonowanie preparatów na bazie tego surowca.
– PRODUKT NATURALNY, BIOLOGICZNY, NIEMODYFIKOWANY GENETYCZNIE I W PEŁNI BIODEGRADOWALNY.
– PREPARAT BEZPIECZNY DLA LUDZI, ZWIERZĄT I ŚRODOWISKA.
– ŁATWY I PRECYZYJNY W APLIKACJI PRZEZ SYSTEM POJENIA.
– PRZYWRACA RÓWNOWAGĘ FLORY BAKTERYJNEJ UKŁADU POKARMOWEGO.
– PRZYŚPIESZA REKONWALESCENCJĘ PO PRZEBYTYCH CHOROBACH I ZABIEGACH.
– NIE POWODUJE OPORNOŚCI NA ANTYBIOTYKI.
– PRODUKT PRZEZNACZONY DLA ZWIERZĄT.

SKŁAD PRODUKTU:
Fermentowane białko drożdżowe o zawartości bakterii probiotycznych: Lactobacillus paracasei oraz Lactobacillus rhamnosus w ilości 8 x 10^9 CFU/g.
SPOSÓB UŻYCIA:
Przygotowanie dziennej porcji: Dodać odpowiednią ilość zawartości saszetki do wody i wymieszać. Stosować w formie rozcieńczonej. Preparat do stosowania w wodzie do picia, można stosować we wszystkich systemach pojenia.
DAWKOWANIE:
Dawkowanie: według zaleceń producenta, zazwyczaj:

– opakowanie 1 x 3 g: pies mały (do 5 kg), kot, szynszyla, królik, nutria, chomiki, myszy, gołębie, szczury, papuga, kanarki, kura, kaczka, gęś: – 1/3 saszetki PRObio dziennie, przez 3 dni.
pisklaki: 1/3 saszetki PRObio dziennie (do tysiąca pisklaków), przez 3 dni.
– opakowanie 1 x 10 g: psy duże (pow. 5 kg), koza, owca, baran, struś, alpaka, lama, indyk – 1/3 saszetki PRObio dziennie, przez 3 dni.
– opakowanie 3 x 10 g: koń, bydło, świnia – po jednej saszetce (10 g) PRObio dziennie, przez 3 dni.
Inne zwierzęta – dawkowanie indywidualne.

Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej. Nie przegrzewać, nie zamrażać. Chronić przed promieniami słonecznymi.
INFORMACJE DODATKOWE
Preparat nie zawiera: bakterii Salmonella spp., substancji niebezpiecznych, GMO, antybiotyków.

  • Stan: Nowy
  • EAN (GTIN): 5905842674073
  • Kod producenta: ProBIO 3
  • Nazwa handlowa: probio3
  • Marka: inny
  • Waga produktu z opakowaniem jednostkowym: 0.400 kg
  • Stan: Nowy
  • EAN (GTIN): 5905842674073
  • Kod producenta: ProBIO 3
  • Nazwa handlowa: probio3
  • Marka: inny
  • Waga produktu z opakowaniem jednostkowym: 0.400 kg
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 60786256-f4f6-4d5c-b394-6dfb9dfa4a62

Pozostałe

Stara Różanka  
(6)
Niewieścin  
(5)
Bogdaniec  
(4)
Jarosław  
(3)
Milejowice  
(3)
Krotoszyn  
(3)
Kostrzyn nad Odrą  
(3)
Latowicz  
(2)
Bodzechów  
(2)
Myszków  
(2)
Maszkowice  
(2)
Koluszki  
(2)
Chociwel  
(2)
Nowy Targ  
(2)
Cekanów  
(2)
Jelenia Góra  
(2)
Żywiec  
(2)
Grabów nad Prosną  
(2)
Kałuszyn  
(2)
Wojciechów  
(2)
Bochnia  
(1)
Lubogoszcz  
(1)
Słone  
(1)
Skrzynka  
(1)
Bojadła  
(1)
Kotlin  
(1)
Śniadowo  
(1)
Plewiska  
(1)
Łęczyce  
(1)
Rymanów  
(1)
Budy-Matusy  
(1)
Łążyn  
(1)
Suchodół Włościański  
(1)
Ludomy  
(1)
Gałki  
(1)
Jedlińsk  
(1)
Krapkowice  
(1)
Sątopy  
(1)
Bobrowice  
(1)
Sobków  
(1)
Filipowice  
(1)
Krzczonów  
(1)
Gracze  
(1)
Milicz  
(1)
Ząbrowo  
(1)
Rączki  
(1)
Potok  
(1)
Sikory-Bartkowięta  
(1)
Piaseczno  
(1)
Słupca  
(1)
Bielawy  
(1)
Jabłonna  
(1)
Annopol  
(1)
Siemianowice Śląskie  
(1)
Inwałd  
(1)
Dobroszyce  
(1)
Grzybów  
(1)
Linia  
(1)
Pilawa  
(1)
Wysoczany  
(1)
Ruszków Pierwszy  
(1)
Mikołów  
(1)
Klęczany  
(1)
Stara Błotnica  
(1)
Ugoda  
(1)
Iłowa  
(1)
Mokobody  
(1)
Wadowice  
(1)
Chyżne  
(1)
Chrzczonowice  
(1)
Kobyłka  
(1)
Ryszki  
(1)
Będziemyśl  
(1)
Kuchary  
(1)
Morąg  
(1)
Jelcz-Laskowice  
(1)
Bukowina Tatrzańska  
(1)
Szadek  
(1)
Kikół  
(1)
Dynów  
(1)
Bukowno  
(1)
Cieniawa  
(1)
Galew  
(1)
Krasnobród  
(1)
Kuźnia Nieborowska  
(1)
Gawrony  
(1)
Ciche  
(1)
Osielsko  
(1)
Ostrów Mazowiecka  
(1)
Książki  
(1)
Olszyny  
(1)
Szydłów  
(1)
Płońsk  
(1)
Chełmno  
(1)
Hadle Szklarskie  
(1)
Augustów  
(1)