O przedmiocie

❓ Chlorella – jakie ma właściwości? Czy warto ją stosować i jak dawkować❓

🔶100 g / ok. 400 tabletek - 1 tabletka ok. 0,25g🔶

✅ - wysoka zawartość białka,
✅ - wysoka zawartość witamin z grupy B, witaminy E i żelaza,
✅ - wysoka zawartość błonnika pokarmowego,
✅ - niska zawartość cukrów,
✅ - zawiera witaminę B3, wapń, cynk i selen,
✅ - wysoka zawartość magnezu

✅Chlorella jest zieloną algą, która należy do grupy zielenic. Zawiera więcej kwasu foliowego i żelaza niż inne pokarmy roślinne. Suplementacja chlorelli może wpływać korzystnie na obniżenie czynników predysponujących do chorób sercowo-naczyniowych i metabolicznych, stanowić element uzupełniający niedobory białka, a także być stosowana podczas detoksu organizmu. Jak dawkować chlorellę, czy można ją stosować w ciąży lub podawać ją dzieciom, a także jakie mogą być skutki uboczne suplementacji tego produktu typu superfood?

✅Chlorella jest zieloną algą, która naturalnie występuje w wodach słodkich. Ze względu na bogactwo składników odżywczych oraz szereg cennych właściwości prozdrowotnych zaliczana jest do żywności funkcjonalnej określanej mianem „superfood”. Suplementacja chlorelli może być szczególnie pomocna przy niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza, hiperlipidemi, detoksykacji organizmu, bolesnych miesiączkach, ale także w celu uzupełnienia wartościowego białka u wegan i wegetarian.
Co to jest chlorella? Właściwości i wartości odżywcze algi

✅Chlorella jest zieloną, jednokomórkową algą należącą do gromady zielenic. Chlorella vulgaris, czyli chlorella zwyczajna jest najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem w tym rodzaju. Chlorella jest stosowana od dawna jako źródło pożywienia. Stanowi bogatą i unikalną kompozycję makro- i mikroelementów, białka i aminokwasów egzogennych (fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, metionina, treonina, lizyna, tryptofan oraz walina), wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (kwasy α-linolenowy i linolowy ), polisacharydów, witamin (D, B12, K) i minerałów. Chlorella zawiera więcej kwasu foliowego i żelaza niż inne pokarmy roślinne. Posiada w swym składzie również barwnik – chlorofil, który nadaje jej zieloną barwę oraz dzięki któremu przeprowadza proces fotosyntezy. Ponadto zawiera cenne dla zdrowia właściwości farmakologiczne i biologiczne. Odnotowano, że przyjmowanie chlorelli może wywołać działanie immunomodulujące, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i przeciwnadciśnieniowe, ochronne przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów.

Jak wskazują wyniki badań, suplementacja chlorelli może wpływać korzystnie na obniżenie czynników predysponujących do chorób sercowo-naczyniowych, w tym obniżyć poziom całkowitego cholesterolu. Jej stosowanie może przyczynić się do zmniejszenia poziomu frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu), glukozy we krwi mierzonej na czczo, skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi. Dodatkowo chlorella wykazuje potencjalne działanie ochronne na komórki wątrobowe (hepatoprotekcyjne), detoksykujące oraz ogranicza niekorzystny wpływ czynników stresogennych na organizm.

❓Na co stosować chlorellę❓

Stosowanie chlorelli jest wskazane w celu uzupełnienia niedoborów białka, którego alga zawiera ok. 58% swojej suchej masy. Profil aminokwasowy chlorelli jest podobny do białek w jajku kurzym czy soi. Jest źródłem niezbędnych aminokwasów egzogennych, które należy dostarczać z zewnątrz, ponieważ organizm sam ich nie produkuje. Z tego względu spożywanie chlorelli jest zalecane osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Regularne przyjmowanie chlorelli warto wprowadzić w przypadku hipercholesterolemii, zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy lub nadciśnienia tętniczego. Ze względu na działanie detoksykujące suplementacja chlorellą wskazana jest do oczyszczania organizmu z toksyn.

Istnieją badania potwierdzające skuteczność suplementacji chlorellą we wspomaganiu leczenia niedokrwistości związanej z niedoborami żelaza oraz bólów miesiączkowych. Przypuszcza się również, że przyjmowanie chlorelli może być skuteczne w łagodzeniu objawów depresji, zapalenia wątroby typu C, niealkoholowego stłuszczenia wątroby, fibromialgii (przewlekła niezapalna choroba reumatyczna tkanek miękkich) czy zespołu metabolicznego.

ℹ️Chlorella – dawkownieℹ️

Preparaty z chlorellą występują w postaci tabletek, kapsułek, proszku lub formy płynnej – wyciąg z chlorelli. Właściwe dawkowanie, zalecone przez producenta znajduje się na opakowaniu. Zazwyczaj rekomendowane jest przyjmowanie od 3. do 5. gramów chlorelli na dobę, czyli około jednej łyżeczki formy sproszkowanej. W przypadku wyciągu z chlorelli przeważnie wskazane jest przyjmowanie około 30 ml dziennie. Celem osiągnięcia najlepszych rezultatów kuracja powinna trwać około dwóch miesięcy. Maksymalny okres suplementacji chlorelli wynosi 6 miesięcy. Chlorellę w postaci sproszkowanej można rozpuścić w przegotowanej wodzie lub soku. Ma ona specyficzny, rybny posmak, dlatego aby go zneutralizować, można ją również dodać do jogurtu, kefiru lub koktajli.

ℹ️❗️Sposób użycia: Zaleca się przyjmowanie 3-4 tabletek 3 razy dziennie. Stosować po posiłku. Nie należy stosować więcej niż 12 tabletek w ciągu dnia.

Stan Nowy
Kod producenta WYSOKA JAKOŚĆ
Postać tabletki
Waga netto 100 g
Liczba sztuk 400 szt.
Stan opakowania oryginalne
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 9d696639-90f5-4540-877c-f47197ad45d7

Podobne wyszukiwania