Cena "kup teraz" obejmuje korzeń Chrzanu w opakowaniu 1kg.
Chrzan uprawiany EKOlogicznie we własnym ogrodzie. Bez żadnych środków chemicznych i nawozów. Bezpieczny dla konsumenta!
Korzeń chrzanu to jeden z najlepszych naturalnych konserwantów żywności. Najczęściej stosuje się go jako dodatek do przetworów, np. ogórków kiszonych lub marynat. W kuchni korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, a także białego sera.
Należy do produktów niskokalorycznych (81 kcal w 100 g produktu), ma niski indeks glikemiczny i jest bogactwem witamin, składników mineralnych oraz innych cennych dla zdrowia związków. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, beta-karoten, wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, siarkę, sód, chlor, jod, cynk, mangan, a także glukozynolany, glikozydy, flawonoidy, olejki eteryczne, cukry, enzymy i błonnik.
Skład chrzanu odpowiada za jego prozdrowotne właściwości. Jest to produkt spożywczy znany ze swojego działania antynowotworowego. Stosowany jest również na różne dolegliwości trawienne, przeziębienie, katar, kaszel, zapalenie oskrzeli, a także bóle reumatyczne oraz schorzenia kręgosłupa. Wśród właściwości zdrowotnych chrzanu można wymienić także działanie:
grzybobójcze, bakteriobójcze, antywirusowe, przeciwpasożytnicze, wykrztuśne, przeciwbólowe, rozgrzewające.
!Ciekawostka!
Chrzan jest produktem przeciwwskazanym dla osób z chorobami nerek i układu pokarmowego, a szczególnie z niewydolnością wątroby, chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, nieżytem żołądka, refluksem żołądkowo-przełykowym oraz dyspepsjami czynnościowymi żołądka, gdyż może doprowadzić do zaostrzenia objawów i pogorszenia stanu chorego.
Zapraszam do zakupów!