Belgijski cukier perlisty o wysokiej granulacji (4-8 mm) przeznaczony do wypieków, w których mieszany jest z ciastem, takich jak drożdżowe maślano-karmelowe gofry z Liège czy cukrowe ciasta (sugarloaf, suikerbrood, craquelin).
Dodane do ciasta granulki cukru perlistego pozostają nierozpuszczone lub ulegają stopieniu/karmelizacji nadając wypiekom chrupiącego akcentu.
Najbardziej popularnym wypiekiem z użyciem grubego cukru perlistego są gofry z Liège (zwane też leodyjskimi) mało znane w Polsce natomiast niezwykle popularne w Belgii. Stanowiące specjał tamtejszej kuchni intensywnie pachnące i chrupiące gofry o zaokrąglonych brzegach wypieka się z gęstego ciasta drożdżowego, którego niezbędnym składnikiem są śnieżnobiałe granulki cukru perlistego.
Rozmiar granulek raczej wyklucza zastosowanie tego cukru jako dekoracyjnej posypki.
Cukier bez dodatków (100% sacharoza). Przepakowany z opakowania zbiorczego w zgrzewane worki przeznaczone do kontaktu z żywnością. Nieograniczony termin przydatności do spożycia.
1 kg cukru pozwala upiec około 60-70 gofrów średniej wielkości, jednak ich ilość zależy od użytego przepisu oraz wielkości i głębokości kratki gofrownicy.
Kupującym mogę przesłać sprawdzony przepis na gofry z Liège pochodzący od belgijskiego producenta cukru. Proszę o wiadomość na czacie Allegro po zakupie.
Na życzenie wystawiam rachunki. Przyjmuję zwroty i rozpatruję reklamacje.
Przesyłki nadaję w ciągu 1-2 dni roboczych po dokonaniu i opłaceniu zakupu.
Odbiór osobisty po przedpłacie w Śródmieściu Warszawy.