Cząber górski to zimozielony, przyjemnie pachnący krzewik o licznych wyprostowanych, częściowo zdrewniałych łodygach. Trochę podobny do wysokiej macierzanki cytrynowej i tymianku Liście częściowo zimozielone, mirtowate, skórzaste, bardzo ozdobne. Wydaje mnóstwo białego kwiecia w sierpniu – wrześniu, które chętnie jest odwiedzane przez owady. Odznacza się późno letnią porą kwitnienia i tworzy malownicze białe kępki. Wysoki ok. 20 cm.
Stanowisko suche, słoneczne, gleba żyzna, przepuszczalna. W kuchni stosowany jako przyprawa do ciężkostrawnych dań, do dziczyzny, drobiu, warzyw strączkowych. Z liści można przyrządzać aromatyczne napary. Ozdobny i pożyteczny. Znajdzie zastosowanie w ogrodzie skalnym, ziołowym, na obwódkach, w ogrodach naturalistycznych, wrzosowiskowych, na przodzie rabat. Miododajny. Warty rozpowszechniania. Mrozoodporność całkowita.
Sprzedawana sadzonka na zdjęciu. Wysyłki roślin od poniedziałku do środy a na paczkomaty jeszcze w czwartek.