Są bogate przede wszystkim w błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i jelit. Ponadto suszone daktyle zawierają witaminę A, witaminy z grupy B czy witaminę C. Dodatkowo są źródłem magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku, manganu, a także przeciwutleniaczy.
Składniki:
100% daktyle suszone
Zastosowanie:
Do owsianki i musli
Do batonów
Do bezpośredniego spożycia
Informacje dodatkowe:
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 1229kj/290 kcal
Tłuszcz 0,4g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g
Węglowodany 65,3g
W tym cukry 65,3g
Błonnik 8,7g
Białko 2g
Witamina B 0,25g (17,8%)
Potas 696mg (34,8%)
Wapń 64mg(8%)
Magnez 54mg (14,4%)
Cynk 0,44mg (4,4)