Czereśnie to jedne z najbardziej dorodnych, pięknych, dużych i podziwianych owoców, które uprawiam w przydomowym ogrodzie. Owoce zawdzięczają swoją wyjątkowość nieco starszej, obecnie rzadko spotykanej odmianie drzew czereśniowych. Każdego roku obfitują one w bardzo słodkie, soczyste, jędrne i chrupiące czereśnie. Działają jak kostki ulubionej czekolady, ponieważ tak trudno skończyć na jednej. Nie czujcie się jednak winni łakomstwa 😊 Powidłami czereśniowymi można zajadać się bez wyrzutów sumienia i liczenia kalorii.
Powidła czereśniowe zostały przygotowane metodą tradycyjną – bez dodatku cukru. Zatem wyczuwalna słodycz pochodzi tylko i wyłącznie z samych owoców. Powidła zostały powolutku i bez pośpiechu smażone przy pomocy drewnianego mieszadła oraz dużego rondla z grubym dnem by nie uległy przypaleniu. Długotrwałe smażenie sprawia, że woda odparowuje natomiast cukry ulegają karmelizacji. Karmelizacja to proces ciemnienia żywności, który przyczynia się do powstania karmelu w wyniku działania wysokiej temperatury na naturalne cukry owoców. Proces ten jest bardzo istotny w przygotowywanych przeze mnie przetworach, ponieważ przyczynia się do wydobycia prawdziwego smaku czereśni, który następnie zamykam w słoiczku.
To wspaniały dodatek do owsianki, jaglanki, naleśników, pieczywa, ciastek, tortów, lodów, gofrów, placków ziemniaczanych, budyniów i innych produktów. Innymi słowy powidła czereśniowe zapewniają szeroki wachlarz możliwości w przygotowywaniu posiłków. Wszystko zależy od Twojej kreatywności i upodobań smakowych.
Po pasteryzacji powidła czereśniowe przypominają swoim zapachem przepyszny deser ze słodkich owoców, konsystencja powideł jest gęsta, smak naturalnie słodki, natomiast kolor przypomina dojrzałą w słońcu lipcowym bordową czereśnię. To doskonały wybór dla osób, które są miłośnikami przetworów słodkich lub poszukują pomysłu pozwalającego urozmaicić im codzienną dietę w prawdziwą bombą witaminową. Podsumowując powidła czereśniowe to ukłon w stronę zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia.
Jak wpływają na nasze zdrowie powidła czereśniowe bez dodatku cukru, ulepszaczy i konserwantów?
• powidła zawierają dużą ilość potasu, który oczyszcza serce, nerki i stawy z nadmiaru soli
• są bogate w witaminę A i C działające detoksykująco na organizm i dobrze wpływające na stan skóry
• zawierają przeciwutleniacze, które przyczyniają się do opóźnienia procesów starzenia, wapń, żelazo oraz istotny dla tarczycy – jod.
• są źródłem kwercetyny, która przyczynia się do zmniejszenia przepuszczalności naczyń krwionośnych oraz regulacji stężenia cholesterolu we krwi
• są cennym źródłem błonnika pokarmowego
Biorąc pod uwagę takie przetwory jak dżemy, konfitury i marmolady – powidła charakteryzują się największą zawartością owoców. Dlatego w jednym słoiczku (220 gramów) mamy zamknięte ponad 400 gramów czereśni.
Czereśnie znajdujące się w każdym słoiczku pochodzą z naturalnej uprawy, z gospodarstwa, w którym nie stosuje się pestycydów.
Skład: 100% czereśnia
• To produkt jednoskładnikowy i bezglutenowy
• W 100% wegetariański i wegański
• W składzie nie zawiera śladowych ilości: cukru, selera, łubinu, gorczycy, sezamu, dwutlenku siarki, soi, jajek, mleka, pszenicy, ryb, skorupiaków, orzeszków ziemnych
• Świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej
• Idealny dla osób, dla których zdrowa żywność to priorytet
• Produkt Polski
Powidła najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Przechowywanie w miejscach zacienionych sprawia, że powidła zachowują większe stężenie witamin i składników mineralnych przez znacznie dłuższy okres czasu.
Po otwarciu produktu należy przechowywać go w lodówce.
Produkt pasteryzowany.
Masa netto: 220 g