Dziki szczypiorek należy do tej samej rodziny co szczypiorek uprawiany w naszych ogrodach oraz czosnek. Występuje naturalnie w Polsce głównie na leśnych obrzeżach i polanach, w parkach czy też sadach.
W smaku i zapachu jest podobny do szczypiorku uprawnego, jest nieco twardszy. Ma ciemniejszy bardziej niebieskawy kolor niż ten uprawny i czasem poskręcane czubki. W kuchni ma takie same zastosowania jak szczypiorek uprawny, również uważany jest za leczniczy.
Jest rośliną wieloletnią, zimuje w gruncie, rośnie pośród trawy czy chwastów, pomiędzy drzewami, nie wymaga opieki i pielęgnacji w przeciwieństwie do szczypiorku uprawnego. Kolejną zaletą jest wczesny wzrost jego części zielonej która w lżejsze zimy pojawia się już w lutym w tym roku zaczął rosnąć już w styczniu. Szczypiorek ten jest w całości jadalny łącznie z cebulkami.
W jesieni i w zimie może rosnąć w domu w doniczce
Do nabycia sadzonki wielkości zbliżonej jak na zdjęciu pierwszym (część nadziemna może być krótsza), zdjęcie drugie przedstawia pojedynczą cebulkę.
Rośliny z paszportem.
Wysyłka od poniedziałku do środy.
W razie pytań proszę pisać.