Fiołek wonny jest powszechnie znany i uprawiany od najdawniejszych czasów. Jego mocno pachnące kwiaty wykorzystywane są do produkcji perfum. Można go też stosować w kuchni - jadalne są zarówno kwiaty, jak i liście, przypominające w smaku roszponkę. Olejek fiołkowy ma natomiast właściwości lecznicze - działa wykrztuśnie, moczopędnie, odkażająco i rozkurczowo. Praktyczne wykorzystanie pozostaje jednak daleko w tyle za niebywałą urodą tych drobnych roślin. Fiołek wonny Queen Charlotte’ zachwyca widowiskowym, obfitym kwitnieniem. Wiosną, na przełomie kwietnia i maja, pojawiają się przepiękne kwiaty w ślicznym, fioletowo-niebieskim, niezwykle nasyconym i głębokim kolorze. Składają się one z 5 płatków - 2 wzniesionych ku górze i 3 skierowanych do dołu. W centralnej części kwiatu znajduje się biała gardziel z żółtym środkiem. Odmiana Queen Charlotte’ powtarza kwitnienie jesienią (wrzesień-październik). Liście fiołka są okrągło-sercowate, karbowane, dość grube o delikatnie ząbkowanym brzegu. Występują licznie, tworząc zielone, gęste tło dla kolorowych kwiatów. Jest to nieduża bylina, która tworzy długie rozłogi. Osiąga wysokość 10-20 cm. Bardzo szybko wypełnia puste miejsca w cienistych zakątkach ogrodu