Dziś glistnik ma dość duże znaczenie w lecznictwie. Powinno się go stosować pod kontrolą lekarza.Sok z glistnika jest trujący, jednak posiada wiele pożytecznych właściwości, można nim domowym sposobem zlikwidować brodawki i kurzajki. Napar pijemy przy kłopotach trawiennych i miesiączkowych, przy kolce żółciowej i jelitowej zapaleniu pęcherzyka żółciowego. Usuwa nadmiar wody z organizmu bo ma działanie moczopędne. Działa rozkurczowo na jelita i drogi żółciowe, wzmaga wydzielanie żółci i łatwiejszy jej przepływ do dwunastnicy. Hamuje wzrost bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych oraz grzybów chorobotwórczych. Leczy choroby wątroby i nerek, a także reumatyzm i migrenę. Ziele wykazuje właściwości uspokajające, przeciwbólowe i przeciwalergiczne.
OPIS ROŚLINY:
Glistnik jako roślina lecznicza był znany już starożytnym Grekom i Rzymianom. W ludowej tradycji nazwa związana jest z tym że okres kwitnięcia pokrywa się z okresem od przylotu do odlotu jaskółek. Jest to bylina dorastająca do około 50cm, o specyficznym, ostrym zapachu i dużych dekoracyjnych liściach. Liście są pierzaste, częściowo fantazyjnie ząbkowane, z wierzchu zielone a od spodu sine. Kwiaty zebrane po kilka na szczytach pędów w kolorze lśniąco-żółtym. Łodygi zawierają żółto-pomarańczowy sok przypominający mleko.
Uprawa i pielęgnacja:
Lubi glebę przeciętnie żyzną, wilgotną w sezonie, stanowisko zacienione.
Sprzedawana sadzonka na zdjęciu drugim. Wysyłki roślin od poniedziałku do środy a na paczkomaty jeszcze w czwartek.