O przedmiocie

❤️KOMBUCHA❤️
Jest słodko-kwaśnym, musującym napojem powstającym na skutek procesów fermentacji z herbaty i cukru dzięki obecności tzw. grzyba herbacianego. Grzyb herbaciany, zwany również grzybem japońskim, to tak naprawdę zbiór różnego rodzaju mikroorganizmów – głównie bakterii i drożdży. Ma on wygląd galaretowatego, białego lub jasnopomarańczowego kożuszka. W jego skład wchodzą przeważnie gatunki bakterii z rodzaju Acetobacter i Gluconobacter (różne gatunki i szczepy, które syntetyzują przede wszystkim kwasy organiczne) oraz drożdże z rodzajów Saccharomyces, Saccharomycodes, Schizosaccharomyces, Zygosaccharomyces, Dekkera, Candida, Torulospora, Koleckera, Pichia, Mycotorula i Mycoderma (przede wszystkim rozkładają cukier i syntetyzują etanol)

❤️ZAKUP DOTYCZY:
✔️1 szt. Grzyba Kombucha - Grzyb herbaciany

✔️Starter czyli stary płyn kombucha około 300 ml taka ilość gwarantuje udane rozpoczęcie hodowli

✔️1 szt. Grzyba Kombucha - Grzyb herbaciany

✔️Starter czyli stary płyn kombucha około 150-200ml taka ilość gwarantuje udane rozpoczęcie hodowli

✔️Średnica grzybka: 6 do 7 cm. (zalecany do przygotowania 1 litra napoju)

✔️Grubość: od 0,5 cm do 2 cm

✔️Do produktu dołączamy ulotki informacyjne z opisem hodowli i właściwościami.

✔️Masz nasze pełne wsparcie podczas produkcji napoju

❤️PAKOWANIE:
✔️Grzybek jest profesjonalnie zapakowany w specjalną wytrzymała folie do pakowania próżniowego żywności. Folia jest zgrzewana, co gwarantuje bezpieczeństwo w czasie transportu. Macie Państwo 100% pewności że nic nie wycieknie i grzybek dotrze w całości.

✔️Grzybki pakujemy maksymalnie jeden dzień przed wysyłką, datę zapakowania znajdziesz zawsze na naszej etykiecie

✔️Nasza działalność jest zgłoszona w Sanepidzie, posiadamy wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej

❌UWAGA:
Po otrzymaniu grzybka należy zająć się nim natychmiast lub maksymalnie kilka dni przetrzymać w lodówce. Niedopuszczalne jest zostawienie start-paku w temp. pokojowej.

❤️‍DO PRZYGOTOWANIA NAPOJU KOMBUCHY POTRZEBNE BĘDĄ:
✔️1 grzybek kombuchy

✔️szklany słoik

✔️200-300ml starego napoju kombucha (starter)

✔️3-5 torebki herbaty lub 2 -3łyżki herbaty liściastej

✔️2 litry wody (koniecznie filtrowanej)

✔️150 gram cukru (polecamy trzcinowy lub kokosowy)

✔️gaza, ręcznik papierowy

✔️gumka recepturka

❤️ZAPRASZAMY NA INNE AUKCJE:
Gdzie możesz zakupić grzyby kombucha 7cm i 15 cm a także grzybek tybetański, ocet jabłkowy, zakwas żytni na chleb, oraz przepyszny domowy chlebek

❤️‍ DO PRZYGOTOWANIA NAPOJU KOMBUCHY POTRZEBNE BĘDĄ:
✔️1 grzybek kombuchy (otrzymujesz od nas✔️)

✔️szklany słoik

✔️150-200ml starego napoju kombucha -starter (otrzymujesz od nas✔️)

✔️3-5 torebki herbaty lub 2 -3łyżki herbaty liściastej

✔️2 litry wody

✔️150 gram cukru (polecamy trzcinowy lub kokosowy)

✔️gaza, ręcznik papierowy

✔️gumka recepturka

GRZYB KOMBUCHA HERBACIANY 7cm + STARTER+ ULOTKA Producent inny
❤️‍PRZYGOTOWANIE KOMBUCHY KROK PO KROKU:
✔️Dokładnie umyj naczynie, w którym będziesz przygotowywać kombuchę. Najlepiej użyj szklanego dużego słoika.

✔️Przygotuj herbatę z 3-5 torebek i 2 litrów filtrowanej wody. Herbata powinna być dość mocna. ( polecam nepalską)

✔️Wyjmij woreczki lub odcedź z liści.

✔️Dodaj ok. 150 g cukru i ostudź napar (wrzątek zabije kultury bakterii w grzybie herbacianym temp płynu poniżej 20 stopni).

✔️Do słoika wlej 150-200ml starteru, aby zakwasić środowisko do fermentacji.

✔️Dodaj ostudzoną herbatę do słoika ze starą kombuchą.

✔️Połóż na herbacie kombuchę. Nakryj słoik gazą i zabezpiecz gumką.

✔️Połóż w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej na 5-7 dni (w zimie dłużej). W tym czasie słoika nie ruszaj i nie zdejmuj gazy.

✔️Po kilku dniach delikatnie poruszaj słoik i sprawdź czy bąbelki nadal się unoszą. Jeśli nie, napój jest gotowy.

✔️Napój przelej przez filtr do kawy, wlej do butelek i zakręć niemetalową zakrętką. Włóż na kilka dni do lodówki.

✔️Grzyba matkę oddziel od grzyba córki. Umyj letnią wodą i wykorzystaj w nowej fermentacji.

✔️Pod żadnym pozorem nie używaj metalowych elementów jak łyżka lejek itp. Grzyb i cala fermentacja nie może mieć kontaktu z metalem.

✔️Jeśli chcesz przygotować tylko 1 litr napoju użyj połowę mniej składników (zalecane w przypadku małego grzybka 6-7cm ułatwi to start fermentacji)

✔️Nie martw się wszystkie instrukcje otrzymasz z grzybkiem plus nasze wsparcie❤️‍

  • Stan: Nowy
  • Waga produktu z opakowaniem jednostkowym: 0.300 kg
  • Producent: inny
  • Cechy dodatkowe: produkt rolnictwa ekologicznego
  • Rodzaj: grzyb herbaciany
  • Liczba sztuk: 1 szt.
  • Pojemność: 200.00 ml
  • Średnica: 6.50 cm
  • Stan: Nowy
  • Waga produktu z opakowaniem jednostkowym: 0.300 kg
  • Producent: inny
  • Cechy dodatkowe: produkt rolnictwa ekologicznego
  • Rodzaj: grzyb herbaciany
  • Liczba sztuk: 1 szt.
  • Pojemność: 200.00 ml
  • Średnica: 6.50 cm
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 177794d0-5295-4e49-aae1-9552db0c701e

Grzyb herbaciany

Białystok  
(3)
Muszyna  
(2)
Maków Podhalański  
(1)
Czernikówko  
(1)
Łódź  
(1)
Chełm  
(1)
Bielsko-Biała  
(1)
Bystrzyca Kłodzka  
(1)
Radziejów  
(1)
Kalisz  
(1)
Piastów  
(1)
Kamyk  
(1)