Kombucha jest słodko-kwaśnym musującym napojem, powstającym na skutek procesów fermentacji herbaty i cukru dzięki obecności tzw. grzyba herbacianego, zwanego również: kombucza, scoby, grzybek japoński. Napój jest smaczny, odżywczy i zdrowy - naładowany probiotykami, kwasami organicznymi, antyoksydantami, witaminami: B1, B2, B3 i C, zawiera minerały: cynk, magnez, żelazo i miedź. Wzmacnia system odpornościowy, posiada silne właściwości odtruwające, odbudowuje florę jelitową, wspomaga procesy trawienne, pomaga w leczeniu alergii, działa przeciwutleniająco - opóźnia proces starzenie się organizmu, wspomaga w pozbyciu się chorób wywołanych przez drożdżaki, zabija bakterie odpowiedzialne za wrzody w żołądku, normalizuje apetyt, detoksykuje wątrobę, reguluje ciśnienie krwi i cholesterol.

Przedmiotem kupna jest:

Zestaw startowy do samodzielnej produkcji pysznego musującego napoju kombucha, który wzmacnia ciało i umysł, wspomaga metabolizm, sprzyja detoksowi organizmu, dodaje energii i poprawia nastrój.

Skład zestawu:

* Grzybek Kombucha o średnicy ok. 9-10 cm grubości od 0,5cm do 2cm
* Napój/starter kombucha ok. 200ml z zielonej herbaty
* instrukcja
Grzybek z napojem zapakowany jest w foliowy woreczek do przechowywania żywności. Woreczek jest zgrzewany, co gwarantuje bezpieczeństwo w czasie transportu.
Zestaw wysyłam w kartonowym pudełku.

Produkcja napoju jest bardzo prosta i tania, samo się robi :)

Do przygotowania napoju potrzebny jest:

* zestaw startowy z tej aukcji (grzybek z napojem/starterem kombucha)
* herbata (najlepiej zielona bo zdrowsza) - 2 łyżki (ok.10g ) na każdy 1l wody
* cukier – ok.100 -120g na każdy 1l wody
* duży słój
* gaza/serwetka do nakrycia słoja i gumka recepturka do zabezpieczenia nakrycia.

Przygotowanie krok po kroku:

* W dużym garnku należy zagotować potrzebną ilość wody.
* Zaparzyć herbatę, najlepiej przez pół godziny - aby była mocna.
* Dodać cukier i porządnie wymieszać.
* Herbatę należy schłodzić - musi być zimna - ciepła zabije kombuchę.
* Do czystego słoja należy wlać starter/napój kombucha z zestawu.
* Wlać do słoja zimną, przecedzoną, posłodzoną herbatę.
* Włożyć grzybek kombuchy lśniącą / gładką stroną do góry.
* Nakryć ściereczką, zabezpieczyć gumką
* Całość odstawić w cieple, nie nasłonecznione miejsce na 10 do 21 dni. Nie należy potrząsać słojem. Napój jest gotowy do picia gdy płyn przestaje musować. Wtedy należy go przelać przez gazę do niemetalowego pojemnika i przechowywać w lodówce.
Grzybek nadaje się do ponownego wykorzystania, praktycznie w nieskończoność.

Prosta i dokładna instrukcja hodowania kombuchy i opieki nad grzybkiem w zestawie.

Ważne - aby zachować ciągłość w produkcji napoju kombuchy należy pamiętać:

* o regularnym zlewaniu napoju
* zachowaniu czystości i higieny
* używać czystych ściereczek lub gazy do przecedzania herbaty jak i napoju
* słój za każdym razem porządnie umyć i wypłukać
* przed powtórzeniem całego procesu grzybek kombuchy umyć pod bieżącą zimną wodą
* kiedy się nawarstwi grzybek, oddzielić starą część, a nową, świeżą warstwę użyć do produkcji napoju.
* Nie należy dopuszczać do kontaktu kombuchy z metalem – dotyczy też napoju (herbatę możemy zaparzyć w metalowym garnku, wymieszać z cukrem metalową łyżką jednak po dodaniu startera/napoju kombucha nie mieszany metalem)
* starter/napój i grzybek wlewać/wkładać do ostudzonego i odcedzonego naparu z herbaty.

Zestawy wysyłam od poniedziałku do soboty (w soboty tylko paczkomatem).Po otrzymaniu przesyłki z grzybkiem najlepiej zająć się nim tego samego dnia. Jeśli akurat nie mamy czasu można przelać napój z grzybkiem do czystego słoika, nakryć gazą i umieścić w lodówce na max kilka dni, a następnie przygotować napój według instrukcji – jest w zestawie.

Zapraszam do kupna oraz na moje inne oferty gdzie można kupić grzybki w innych rozmiarach.

Więcej informacji:

  • Stan: Nowy

Lokalizacja i dostawa

Kraków, Grzegórzki

Formy dostawy:

  • Allegro Paczkomaty InPost 8,99 zł
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 12,50 zł
  • Odbiór osobisty - płatność przy odbiorze 0,00 zł
  • Aktywnie sprzedaje
Oferta: 57674303-e08c-40c7-8186-8c65f94314f3