Autorzy wielokrotnie wracali do miejsc, które wyjątkowo ich urzekły,
do ludzi, którzy szczególnie zapadli im w serca i do kuchni, która bez
wątpienia podbiła ich podniebienia. Zafascynowani bogatą historią i
kulturą Bułgarii opisują w przewodniku jej dawną stolicę, Wielkie
Tyrnowo oraz nastrojowe monastyry, niezwykłą atmosferę Płowdiw, piękny
Nesebyr, a także klimat maleńkiej przystani rybackiej w Tjulienowie i na
skalistym cyplu obok Kamiennego Brzegu. W Mełniku ujęła ich gościnność
mieszkańców, wyjątkowo ciepły klimat i wyśmienite wina. W przewodniku
zaproponowali piętnaście najciekawszych wycieczek po malowniczej i
niesłychanie różnorodnej Bułgarii, przekonani, że i czytelnicy
zakochają się w miejscach, ludziach i bułgarskich specjałach. Uwaga! Przewodnik bez mapy.