rodziny konwaliowatych (Convallariaceae). Osiąga do 20cm wysokości i głównie rozrasta się wszerz. Eliptyczne grube liście najczęściej wyrastają z pędów parami. To dekoracja ogrodu przez większą część roku. W maju natomiast (jak wskazuje nazwa) konwalia „czaruje” także swoimi kwiatami. Drobne, białe kwiaty zebrane są w długie grona. Wydzielają intensywny, przyjemny zapach. To gatunek długowieczny. W symbolice jest to kwiat nieśmiałości i czystości związany z młodymi zakochanymi.
Konwalia majowa - uprawa i wymagania
Konwalię należy uprawiać w miejscach częściowo słonecznych.Konwalia majowa posadzona w całkowitym cieniu nie kwitnie.Preferuje gleby żyzne, próchnicze, zasobne w składniki pokarmowe, umiarkowanie wilgotne. Toleruje szeroki zakres pH (od lekko kwaśnego do lekko zasadowego). Najlepszym terminem sadzenia jest późne lato i jesień.
Kłącza najlepiej sadzić co kilka centymetrów (w rzędach oddalonych od 20-30cm). Roślina szybko rozrasta się gęsto pokrywając dany teren. Młode okazy zaleca się podlewać, starsze nie wymagają szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. W początkowym okresie uprawy trzeba regularnie walczyć z zachwaszczeniem. Dobrym sposobem na ograniczenie tego problemu jest ściółkowanie. Nawożenie mineralne nie jest konieczne. Zabieg można zniwelować stosując raz na kilka lat kompost (np.: jako ściółkę).
Zastosowanie konwalii majowej
Konwalię często wykorzystuje się jako roślinę okrywową do zagospodarowywania miejsc częściowo zacienionych. Dobrze sobie radzi nawet pod koroną drzew i krzewów. Można ją sadzić na większych rabatach. W małych ogrodach trzeba robić to ostrożnie – roślina może rozrastać się w sposób ekspansywny. Dobrze komponuje się z funkiami, paprociami a także roślinami cebulowymi kwitnącymi wiosną. Coraz częściej widuje się ją uprawianą w pojemnikach, np.: jako ozdobę tarasów. Ma to dodatkowe plusy – konwalia ma wtedy ograniczony wzrost. To jeden z najcenniejszych gatunków na kwiat cięty. Bukiety z konwalii mają niewielkie rozmiary, za to roztaczają zapach na całe mieszkanie. Długo zachowują trwałość (warto je ciąć na skos).
Convallaria majalis- lek czy trucizna?
Konwalia majowa to gatunek trujący – zawiera silnie działające glikozydy nasercowe. Trzeba uważać z jej uprawą, jeśli w ogrodzie przebywają małe dzieci (kuliste, czerwone owoce mogą zachęcać do spożycia). Jednocześnie związki aktywnie czynne znajdujące się w liściach i kwiatostanach wykorzystuje się do produkcji leków (tak jak w wielu innych przypadkach). Stosuje się je przy chorobach serca i układu krążenia. W warunkach domowych lepiej nie spożywać konwalii jako leku naturalnego, jest zbyt silny. Olejki eteryczne wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.