Mąkę kokosową pozyskujemy w procesie mielenia miąższu kokosa jako produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Charakteryzuje się kokosowym smakiem i przyjemnym słodkim aromatem.
Sprzedawana jest w postaci drobno zmielonego proszku. W zależności od stopnia zmielenia mąka kokosowa może być drobniutka, lekka i dobrze napowietrzona lub grubsza i cięższa.
Mąka kokosowa zawiera bardzo dużo błonnika i białka, a niewiele węglowodanów łatwo przyswajalnych, dlatego znajduje zastosowanie w dietach dla diabetyków i osób odchudzających się.
Mąka kokosowa charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Zdolność do obniżania glikemii poposiłkowej mąka kokosowa zawdzięcza najprawdopodobniej wysokiej zawartości włókna pokarmowego.
Zastosowanie:
Mąka kokosowa może być stosowana do wypieku ciast, ciasteczek, jako składnik do naleśników, do koktajli, do panierowania, do zagęszczania sosów i zup.