MATCHA ORGANICZNA (srebro Ko-to-no-ha)
Matcha (jap. 抹茶) to drobno sproszkowana zielona herbata powszechnie stosowana w sadou (ceremonia parzenia herbaty). Młode liście herbaty są zacienione przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i parzone w taki sam sposób jak gyokuro, następnie suszone i ścierane na proszek.
Podczas zacienionego wzrostu krzew herbaciany wytwarza więcej teaniny i kofeiny. Matcha w proszku jest spożywana inaczej niż liście lub torebki herbaty, ponieważ jest zawieszona w płynie, zazwyczaj wodzie lub mleku.
Jej elegancki aromat i skoncentrowana słodycz sprawiają, że matcha jest czystą przyjemnością do picia, a rozpuszczając proszek w gorącej wodzie, możesz wchłonąć wszystkie dobroczynne składniki odżywcze herbaty.
Matcha doskonale nadaje się do wydobycia japońskich smaków i jest stosowana jako dodatek do potraw, np. makaronu soba, ciastek, lodów.
O naszej herbacie
Korzyści zdrowotne Matcha
・ Zapobieganie otyłości
・ Efekt przeciwstarzeniowy
・ Zapobieganie demencji
・ Matcha sprawia, że Twoja skóra jest piękna
・ Zapobieganie próchnicy
Metoda parzenia:
łyżeczkę herbaty (ok. 1,5g) zalać ok. 100 ml wody o temperaturze 80°C i mieszać specjalną trzepaczką (chasen) lub spieniaczem do mleka do momentu spienienia, a następnie uzupełnić wodą; wypić w ciągu 20 min.