Miód gryczany jak sama nazwa wskazuje jest produktem, który powstał z nektaru kwiatów gryki. Miód ten ze względu na swój charakterystyczny wygląd jest bardzo łatwy do rozróżnienia w porównaniu do miodów wytwarzanych z innych roślin. Miód gryczany ma ciemną, herbacianą barwę, a po upływie czasu może nawet stać się ciemniejszy – prawie czarny. Poza tym jego zapach również jest charakterystyczny, ponieważ pachnie intensywnie kwiatem gryki. Smak nie każdemu może przypaść do gustu, szczególnie dzieci mogą mieć problem z zaakceptowaniem go. Miód ten ma wielu zwolenników, ale równie sporo przeciwników. Jest on oczywiście bardzo słodki, ale ponadto cierpki i niekiedy ostry.
W przypadku miodu gryczanego, tak jak w przypadku każdego naturalnego miodu dochodzi do krystalizacji – czyli procesu, w którym wytrąca się ciało stałe (cukry zawarte w miodzie) i osiada na dno w postaci kryształów. Czyli jeżeli kupiłeś miód w postaci płynnej, a po pewnym czasie stał się grudkowaty i z wyczuwalnymi kawałkami kryształów cukru oznacza to, że miód się skrystalizował. Dlaczego tak się dzieje? Miody ze względu na swój skład są tak zwanym roztworem przesyconym, czyli takim, w którym ilość substancji rozpuszczonej jest większa niż rozpuszczalnika.
W tym wypadku substancją rozpuszczoną są cukry zawarte w miodzie, a rozpuszczalnikiem woda naturalnie w nim występująca. Proces krystalizacji jest procesem naturalnym, który w żaden sposób nie wpływa na jakość miodu. Krystalizacja nie przyczynia się do zaniku właściwości leczniczych miodu dlatego nie ma się o co martwić. Niestety nie każdy będzie zadowolony z takiej konsystencji, ale na szczęście jest na to rozwiązanie. Wystarczy włożyć słoik z miodem do garnka z ciepłą wodą i stopniowo go rozpuszczać. UWAGA! Bardzo ważne jest, aby pilnować temperatury wody. Temperatura wyższa niż 40°C może przyczynić się do utraty właściwości leczniczych.
Miód powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach, ponieważ mimo tego, że jest bardzo trwały to jego niewłaściwe przechowywanie może skutkować stratą właściwości zdrowotnych. Z tego względu miody najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy lub spiżarni. Ważne, aby temperatura w której przechowujesz miód nie była wyższa niż 18°C i miejsce było osłonięte od promieni słonecznych.
MIÓD GRYCZANY – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Miód jest jednym z najbardziej wartościowych produktów cukierniczych. Miody ogółem zawierają pewne ilości składników mineralnych (np. żelaza), witamin (np. witamin z grupy B) oraz substancji czynnych, przede wszystkim enzymów i substancji bakteriostatycznych. Miód gryczany uważany jest za jeden z najbardziej wartościowych miodów (zaraz obok miodu spadziowego). W miodzie tym znajdują się sole mineralne, takie jak żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, miedź, cynk i np. krzem. Zawartość wspomnianych soli mineralnych nie jest bardzo duża, ale ich przyswajalność jest bardzo wysoka i wynosi 100%. Z tego względu zawartość soli mineralnych w miodzie gryczanym ma duże znaczenie, szczególnie gdy miód ten spożywany jest często i regularnie. Poza tym w miodzie gryczanym znajdują się również substancje poprawiające odporność (substancje nazywane są inhibinami).
O miodzie gryczanym mówi się dużo dobrych rzeczy, ale szczególną uwagę zwraca się na jego pozytywny wpływ na naczynia krwionośne. Spowodowane jest to obecnością rutyny czyli flawonoidu o bardzo silnych właściwościach uszczelniających naczynia krwionośne. Rutyna zawarta w miodzie gryczanym oczyszcza wspomniane naczynia krwionośne, a także powoduje że stają się one bardziej elastyczne i wytrzymałe. Dzięki tym właściwościom miód gryczany polecany bywa osobom borykającym się z chorobami sercowo-naczyniowymi, np. miażdżycy. Poza tym rutyna zwiększa wchłanianie witaminy C i jest silnym antyoksydantem dzięki czemu zapobiega powstawaniu wolnych rodników – substancji przyśpieszających starzenie się organizmu, ponadto zmniejsza toksyczność utlenionego cholesterolu, a także ma działanie przeciwzapalne.
Waga miodu 1kg netto ( bez słoika)
Rodzina pszczela pod stałą kontrolą weterynaryjną : 02185616