Naturalny Miód Gryczany z własnej pasieki.
Słoik - 0,9l = 1.2kg miodu
Konsystencja - stały, skrystalizowany
Miód gryczany pozyskiwany z pól gryki na Lubelszczyźnie z rodzinnego gospodarstwa pasiecznego. W swojej pierwotnej postaci – płynnej patoki, ma kolor ciemno-brązowy, ciemno-herbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu ma barwę jaśniejszą od patoki i konsystencję krupkowatą. Posiada bardzo silny aromat kwiatów gryki, a smak ostry, lekko piekący. Dzięki temu nadaje się on do wypieków wonnych ciast, pierników, mazurków.
Miód gryczany jest jednym z najpopularniejszych i jednocześnie najbardziej intensywnych w smaku miodów. Pszczelarze pozyskują go z gryki zwyczajnej. Jest to rosnąca w klimacie umiarkowanym roślina jednoroczna z rodziny rdestowatych. Wywodzi się z obszarów wschodniej i środkowej Azji. W Polsce gryka zwyczajna występuje głównie w uprawie. Okres kwitnienia przypada na lato, od lipca do sierpnia. Roślina kwiaty ma drobne, koloru białego, różowego bądź czerwonego.
Gryka zwyczajna uchodzi za roślinę leczniczą. Jest obcopylna – zapylają ją przede wszystkim pszczoły oraz muchówki. Należy do roślin miododajnych; pozyskiwany z niej miód gryczany zalicza się do miodów nektarowych (kwiatowych).
ZASTOSOWANIE LECZNICZE
Nieżyt górnych dróg oddechowych.
Schorzenia układu krążenia na tle miażdżycowym i nadciśnieniu.
Zawiera magnez, zalecany w stanach wyczerpania nerwowego.
Pomocny w zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry.
Używa się w stanach wyczerpania.
Zaleca się go także w nerwicach oraz przy złamaniach kości, jako że sprzyja odbudowaniu komórek kostnych
Miód Gryczany zawiera:
glukozę,
fruktozę,
olejki eteryczne,
flawonoidy,
witaminy z grupy B i C,
acetylocholiny,
potas,
bor,
miedź,
cynk,
magnez,
krzem
mangan,
Miód gryczany to zdecydowanie bardzo dobre źródło energii (100 gram to ok. 320 kalorii), a spożywanie go jest zalecane we wszelkich stanach osłabienia, przemęczenia, niedożywienia i rekonwalescencji po chorobach.