Miód lipowy
to jeden z cenniejszych odmian miodu. Pozyskiwany na przełomie czerwca i lipca z drzew lipowych, które uważane są za królowe wśród drzew miododajnych w Polsce.
Miód ten ma kolor jasnożółty lub jasno bursztynowy, ale zdarza się, że jest zielonkawo szary.
Miód lipowy ma bardzo wyraźny, przyjemny smak i bardzo charakterystyczny aromat, który nieco przypomina zapach świeżych liści mięty.
Mówi się, że jak spróbujesz raz miód lipowy, to już nigdy nie pomylisz go z innym miodem.
Miód lipowy zawiera karoten, witaminy K, E i B, wiele przydatnych mikroelementów i substancji biologicznie czynnych. Oprócz doskonałego smaku i niepowtarzalnego aromatu, ma mnóstwo właściwości leczniczych:
działa jak lek na przeziębienie - działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie
jest niezastąpiony przy zapaleniu krtani, zapaleniu migdałków, tchawicy, astmie oskrzelowej, podrażnieniu gardła.
ułatwia walkę z chorobami układu oddechowego i służy jako doskonały środek uodparniający
Antybakteryjne właściwości miodu lipowego są wykorzystywane w leczeniu chorób jelit: poprawia stan wątroby, nerek i woreczka żółciowego. Przy okazji
ma lekkie działanie przeczyszczające.
Miód lipowy jest szczególnie polecany dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego i nerwowego: łagodzi stres, łagodzi efekty bezsenności, poprawia metabolizm.